Príchod KHL prispeje k zvýšeniu počtu letov na popradskom letisku

NETKY.SK • 16 August 2011, 11:22 • 2 min
Príchod KHL prispeje k zvýšeniu počtu letov na popradskom letisku

Príchod KHL prispeje k zvýšeniu počtu letov na popradskom letisku

slovakia

left justify in out

img

Priamo z popradského letiska budú počas hokejovej sezóny lietať hráči HC LEV Poprad na svoje zápasy Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ predpokladá, že tento fakt výrazne prispeje k rozvoju regiónu vo viacerých oblastiach. Okrem Popradu, kde sa bude hrať seniorská súťaž, sa podľa neho zvýši záujem o celý Spiš. Mládežnícka hokejová liga (MHL) sa bude totiž hrať v neďalekej Spišskej Novej Vsi.
      "Som rád, že klub HC Lev spojil svoju cestu a budúcu perspektívu práve s týmto mestom. Je to jedinečná príležitosť rozvinúť hospodársky, turistický a sociálny potenciál východného Slovenska, osobitne Popradu - Tatier," zhodnotil Figeľ. Nové lety podľa neho prispejú k vitalite popradského letiska, ktoré považuje za dôležitý predpoklad celkového rozvoja regiónu.
      "V oboch mestách sú rekonštruované štadióny a realizujú sa tam potrebné investície. Jedno s druhým znamená modernizáciu nielen športovej, ale aj turistickej infraštruktúry," povedal minister. Záujem o KHL v Poprade už prejavili nielen Slováci, ale aj fanúšikovia z Ruska, Česka, Poľska a okolitých štátov. Podľa ministra je preto dôležité zlepšiť dostupnosť vízovej služby, predovšetkým pre ruských turistov. "V Rusku evidujeme asi 70-% nárast záujmu o víza," vysvetlil Figeľ. KHL môže podľa neho zabezpečiť, že záujem zo strany rusky hovoriacich turistov bude naďalej rásť. "Pripravujú sa opatrenia, aby sa spružnil a liberalizoval vízový režim zo strany Slovenska," informoval minister.  
      Okrem zlepšenia vízovej politiky je však potrebné upraviť aj samotné letisko. Jednou z potrebných investícií je rekonštrukcia odletovej haly asi za 2,5 milióna eur. "Druhou oveľa náročnejšou investíciou je úprava samotnej dráhy tak, aby aj väčšie lietadlá mohli v Poprade pristávať," priblížil Figeľ. To bude podľa neho predmetom ďalšieho posudzovania a vláda SR by sa mala na jeseň vrátiť k otázke budúcnosti a zámerov tzv. regionálnych letísk.
      Projekt KHL víta aj samotné letisko Poprad – Tatry. "V rámci KHL predpokladáme 27 lietadiel plus osem v rámci HC LEV Poprad. To znamená, že v celkových hodnotách to bude prestavovať tržby vo výške okolo 110.000 eur len v rámci KHL," priblížila prognózy riaditeľka letiska Ivana Herkeľová. Ďalší potenciál však vidí aj v odohraní zápasov MHL a nárast počtu letov predpokladá aj v rámci všeobecného letectva.
      "Popradské letisko je kategorizované ako medzinárodné letisko schengenského typu a môžem povedať, že sme plne pripravení na splnenie všetkých požiadaviek, čo sa týka KHL," zhodnotila Herkeľová. Letisko je pripravené aj na predĺženie prevádzkového času alebo prípadné nepretržité otvorenie na 24 hodín. Hráči HC LEV Poprad budú z Popradu lietať so spoločnosťou Holiday Czech Airlines, čo je dcérska spoločnosť ČSA, lietadlom Boeing 747. "Budeme prvým hokejovým klubom, ktorý bude mať k dispozícii také veľké lietadlo, ako je Boeing," konštatoval obchodný riaditeľ HC LEV Poprad Marcel Binek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies