Pribudnú ďalšie vakcíny? Sanofi a GlaxoSmithKline spustili rozsiahly test svojej vakcíny

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 15:09 • 2 min
Pribudnú ďalšie vakcíny? Sanofi a GlaxoSmithKline spustili rozsiahly test svojej vakcíny

PARÍŽ - Farmaceutické firmy Sanofi a GlaxoSmithKline spustili rozsiahly test svojej potenciálnej vakcíny proti koronavírusu, ktorej výroba sa podľa ich slov začne o niekoľko mesiacov.

slovakia

left justify in out

Štúdia zahŕňa 35-tisíc dospelých dobrovoľníkov zo Spojených štátov, Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky. V rámci nej otestujú formuly očkovacej látky proti pôvodnému koronavírusu, ktorý sa šíril z čínskeho mesta Wu-chan, a variantu, ktorý po prvý raz identifikovali v Juhoafrickej republike.

 

img

Ak bude štúdia úspešná, regulačné orgány by mohli schváliť použitie vakcíny v posledných troch mesiacoch tohto roka. „Výroba sa začne v nadchádzajúcich mesiacoch, aby umožnila rýchly prístup k vakcíne, ak ju schvália,“ vysvetlili spoločnosti vo vyhlásení.

 

Mohlo by vás zaujímať: Už čoskoro by sa mohli deti od 12 rokov očkovať aj vakcínou od spoločnosti Moderna

Už skôr firmy uviedli, že ich kandidát na vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vyvolal v predbežných skúškach silnú imunitnú odpoveď u všetkých vekových skupín dospelých. Po dvoch dávkach látky mali zaočkované osoby preukázateľné protilátky podobne ako ľudia, ktorí sa z choroby zotavili. To podporilo optimizmus, že očkovacia látka od týchto firiem by sa mohla ešte tento rok zapojiť do globálneho boja proti pandémii koronavírusu.

Regulačné orgány vo svete schválili viacero vakcín proti COVID-19, odborníci však varujú, že je ich pre globálny boj s pandémiou potrebných viac. Pandémia si vyžiadala už viac ako 3,4 milióna mŕtvych a podpísala sa aj pod ekonomické krízy vo svete.
 

Prečítajte si: Ministerka Kolíková hlasovala proti používaniu Sputnika V



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies