Približne 20-tisíc voličov v Srbsku môže hlasovať v opakovaných voľbách

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 10:47 • 2 min
Približne 20-tisíc voličov v Srbsku môže hlasovať v opakovaných voľbách

BELEHRAD - Približne 20.000 z celkového počtu 6,7 milióna srbských voličov môže dnes odovzdať hlasy v opakovaných voľbách, ktoré si vynútili obvinenia z neregulárností.

slovakia

left justify in out

Srbská volebná komisia anulovala výsledky predčasných parlamentných volieb z 24. apríla v 15 volebných miestnostiach v reakcii na sťažnosti z vládneho i opozičného tábora.

 

Dnešné hlasovanie rozhodne o obsadení desiatich percent kresiel v 250-člennom parlamente. Volebné miestnosti sú otvorené od 07.00 h do 20.00 h SELČ. Prvé výsledky sa očakávajú krátko po skončení hlasovania, informovala agentúra DPA.

 

Opakované voľby môžu napriek malému rozsahu ovplyvniť celkové výsledky a rozloženie politických síl v parlamente: konkrétne to, akou výraznou parlamentnou väčšinou bude disponovať vládnuca strana premiéra Aleksandara Vučiča.

Podľa doposiaľ zverejnených predbežných výsledkov získala Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) 138 poslaneckých kresiel - výrazne menej, než v predchádzajúcich voľbách.

 

V prípade, ak sa vďaka opakovaným voľbám dostane do parlamentu aj ultrapravicové hnutie Dveri, príde Vučičova strana o sedem mandátov. SNS by naopak pomohlo, ak by pod prahom zvoliteľnosti zostala strana exprezidenta Borisa Tadiča - v takomto prípade by mohla celkovo obsadiť až 145 kresiel.

 

Konzervatívny premiér Vučič inicioval vypísanie volieb dva roky pred riadnym termínom, aby si zaistil dostatok času a politickej podpory pre prístupové rokovania s EÚ a presadzovanie reforiem.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies