Pri úniku radiácie v USA došlo k ožiareniu trinástich pracovníkov

NETKY.SK • 27 Február 2014, 06:51 • 2 min
Pri úniku radiácie v USA došlo k ožiareniu trinástich pracovníkov

CARLSBAD - Predbežné testy naznačili, že pri nedávnom úniku radiácie v podzemnom úložisku jadrového odpadu v americkom štáte Nové Mexiko došlo k ožiareniu 13 pracovníkov. Informovala o tom dnes agentúra AP, ktorá sa odvolala na americké ministerstvo energetiky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo energetiky svojich zamestnancov s výsledkami testov oboznámilo a podrobí ich ďalším vyšetreniam. Rozsah ožiarenia však odmietlo komentovať až do tlačovej konferencie, ktorá je naplánovaná na dnes.
      

Predstaviteľ ministerstva uviedol, že všetci pracovníci, ktorí 14. februára pracovali v závode Waste Isolation Pilot Plant (WIPP), mohli pracovisko opustiť až po absolvovaní lekárskej prehliadky zameranej na zistenie povrchovej kontaminácie. Všetkým boli taktiež odobraté biologické vzorky, aby sa u nich vylúčila prípadná vnútorná kontaminácia v dôsledku vdychovania rádioaktívnych častíc.
      

Zvýšenú úroveň radiácie namerali aj v ovzduší okolo úložiska, ale podľa ministerstva, k ohrozeniu verejného zdravia nedošlo.
      

Podľa ministerstva energetiky ide o prvý takýto incident od roku 1999, keď bolo zariadenie, ktoré sa nachádza v hĺbke 655 metrov, uvedené do prevádzky. 
      

Do WIPP sa priváža tzv. transuránny odpad, ako sú vyradené stroje, oblečenie a ďalšie materiály kontaminované plutóniom alebo inými rádioizotopmi ťažšími ako urán. V USA ide o osobitnú kategóriu odpadu. Odpad prepravený z jadrových laboratórií a skladísk zbraní z celých USA sa následne ukladá v sudoch v podzemných soľných vrstvách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies