Pri samovražednom útoku v Afganistane prišli o život traja českí vojaci z misie NATO

NETKY.SK • 5 August 2018, 13:37 • 2 min
Pri samovražednom útoku v Afganistane prišli o život traja českí vojaci z misie NATO

PRAHA — Samovražedný útok na východe Afganistanu pripravil v nedeľu o život troch českých vojakov z misie NATO.

slovakia

left justify in out

Portálu iDNES.cz to potvrdilo české ministerstvo obrany. Zranenia tiež utrpeli traja ďalší vojaci - jeden americký a dvaja afganskí, oznámilo velenie aliancie. K zodpovednosti za útok sa podľa aliancie prihlásilo militantné hnutie Taliban.

Útok sa podľa ministerstva obrany odohral pri hliadkovaní v okolí základne Bagram. Samovrah zaútočil v nedeľu okolo 03:50 SELČ v Čárikáre, hlavnom meste provincie Parván. "V uvedenú dobu vykonávala pešia patrola bežnú činnosť v stanovenom priestore. Následkom výbuchu utrpeli traja českí vojaci smrteľné zranenia," uviedlo ministerstvo obrany. Obeťami sú podľa českej armády rotný MM (1982), desiatnik KB (1990) a desiatnik P.Š. (1993). Rodiny vojakov boli informované, k dispozícii sú im vojenskí psychológovia a vojenskí kapláni. Česko v zahraničných misiách od roku 1990 stratilo 28 vojakov.

Severoatlantická aliancia vedie v Afganistane nebojovú misiu Rozhodná podpora. Vojaci NATO nepodnikajú v krajine bojové operácie, podporujú ale afganské bezpečnostné sily. Česká armáda má teraz v krajine mandát na 250 vojakov, ktorí pôsobia v Kábule a na základni Bagram.

V roku 2014 zomreli v Afganistane pri obhliadke terénu štyria českí vojaci. Ďalší vojak bol vtedy ťažko zranený, zomrel po návrate do vlasti v českej nemocnici. Stalo sa tak po explózii, ktorú vyvolal samovražedný atentátnik v uniforme afganskej polície.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies