Pri rekonštrukcii objavili na Bojnickom zámku záhadné krby

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 10:36 • 2 min
Pri rekonštrukcii objavili na Bojnickom zámku záhadné krby

Pri rekonštrukcii objavili na Bojnickom zámku záhadné krby

slovakia

left justify in out

Pri rekonštrukcii vrchného poschodia v Rentmeystrovskom krídle Bojnického zámku objavili v minulých dňoch záhadné krby. Vlastne ide o jeden krb, ktorý v podstate pozostáva z troch vykurovacích telies.
Nachádzajú sa v časti chodby, za provizórnymi dverami pri drevených schodoch vedúcich na povalu v tejto časti zámku. Pôvodne boli zamurované a že ide o krby, zistili, keď sa múzeum začalo pripravovať na rekonštrukciu priestorov a sprístupnenie verejnosti v rámci prehliadkovej trasy. Rentmeystrovské krídlo je jediná časť zámku, ktorého sa nedotkla romantická prestavba posledným šľachtickým majiteľom zámku, grófom Jánom Pálfim na prelome 19. a 20. storočia. Naposledy slúžila na ubytovanie služobníctva a kastelána. Nie je známe, prečo práve toto rozsiahle krídlo Pálfi ponechal v pôvodnej podobe z 18. storočia. Hovorilo sa, že preto, lebo tam nechal zamurovať nejaký poklad.
Aj takéto myšlienky prišli na um reštaurátorovi, akademickému sochárovi Albínovi Okšovi, ktorý robil v týchto miestach prieskumné sondy. Zistil, že krb alebo krby skutočne slúžili na vykurovanie, o čom svedčia vo vnútornej časti zadymené priestory, so zvyškami dechtu. Medzi nimi sú rôzne prieduchy. Pravdepodobne pôvodný krb pochádza z 18. storočia, kedy sa uskutočnila na zámku baroková prestavba. Neskôr ho prestavovali. Okša je presvedčený, že treba odkryť väčšiu plochu, odstrániť všetky "obmurovky", aby sa dalo zistiť, ako toto vykurovacie teleso vyzeralo a fungovalo. Niečo o období, kedy ho stavali, napovedia napríklad použité tehly, na ktorých sa zachovali znaky výrobcov.
Riaditeľ bojnického múzea Ján Papco takisto považuje celý objekt za záhadný. Zvláštnosťou je, že krb v podstate bráni vstupu na povalu a je v blízkosti starých dubových schodov, čo je nebezpečné z hľadiska požiaru. Dokonca v telese krbu sú zamurované drevené preklady. Na čo slúžil, prečo z neho vytvorili prakticky tri krby, bude jasné po definitívnej rekonštrukcii, ktorú by podľa Papca mali dokončiť do tohoročných Šľachtických Vianoc na zámku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies