AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf Úradu inšpekčnej služby Scholz. Mikulec záťah spochybnil!

NETKY.SK • 13 September 2021, 17:14 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf Úradu inšpekčnej služby Scholz. Mikulec záťah spochybnil!

BRATISLAVA - Pre dočasne povereného šéfa Petra Scholtza si polícia prišla priamo do jeho kancelárie. Minister vnútra poukázal, že prokuratúra používa dvojaký meter v prípadoch.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 13. septembra 19:46

 

Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) zadržali v pondelok popoludní svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholtza. TASR to potvrdili zdroje ÚIS Ministerstva vnútra SR. Upozornil na to Denník N.

 

Dlho sa na poste neohrial

Generálna prokuratúra (GP) SR a Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave sa vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony k veci vyjadrovať zatiaľ nebudú. Scholtza mali zadržať na pokyn prokurátora KP v Bratislave Juraja Chyla, ktorý dozoruje aj obvinenie odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poveril zastupovaním ÚIS Scholtza 11. júna. Nahradil riaditeľa inšpekcie Adriána Szabóa, ktorého po vznesení obvinenia v korupčnej kauze pozbavili výkonu štátnej službyScholtz je príslušníkom Policajného zboru od decembra 1994.

 

Začínal na obvodnom oddelení Policajného zboru v Senci, pričom v rokoch 2002 až 2004 bol zástupcom riaditeľa. Na inšpekcii bol služobne zaradený osem rokov (2004 až 2012).

 

V roku 2011 bol zástupcom riaditeľa odboru inšpekčnej služby ZápadScholtz 22. júla odvolal vedúcu špecializovaného tímu ÚIS Dianu Santusovú. Odvolanie sa stretlo s kritikou zo strany krajského prokurátora v Bratislave Rastislava Remetu.

 

Zvláštne praktiky prokuratúry

Mikulec nesúhlasí s postupom pracovníkov ÚIS a KP v Bratislave v súvislosti s medializovanými informáciami o zadržaní vyšetrovateľov a dočasne povereného riaditeľa úradu Petra Scholtza.

 

Minister deklaroval, že hoci nemá trestnoprávne kompetencie na zvrátenie tohto postupu, využije svoje zákonné oprávnenia, aby "ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov".

 

"V medziach Ústavy SR garantujú zákonnosť trestného konania orgány prokuratúry, to je fakt, ktorý nemôže zvrátiť ani minister vnútra v prípade, že vníma Slovenskú republiku ako právny štát. Udalosti posledných dní a najmä toho dnešného však samy radikálne spochybňujú tento predpoklad. Preto vyjadrujem nesúhlas s postupom uplatňovaným pracovníkmi ÚIS a KP v Bratislave," uviedol minister.

 

Mikulec označil za neprehliadnuteľné, že prokuratúra nepostupuje rovnakými zákonnými princípmi vo všetkých prípadoch. Hovorí o viac než evidentných rozdieloch.

 

"Rovnako je to aj v prípade postupu Úradu inšpekčnej služby, ktorý roky neodhaľoval prípady vysokých funkcionárov, u ktorých existovali dôvodné podozrenia, že páchali trestnú činnosť, a dnes sú mnohí z nich väzobne stíhaní a miesto toho riešili tých, ktorí na takéto praktiky poukazovali," uzavrel.

 

Dôvody zadržania preskúmajú

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v reakcii na zadržanie štyroch príslušníkov NAKA a povereného riaditeľa ÚIS Scholtza uviedol, že na základe informácií, ktoré doposiaľ prenikli na verejnosť, vzbudzujú viaceré pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti jeho metód a postupov. 

 

"Reagujúc na medializované informácie o zadržaní vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú súčasťou tímu Očistec a podieľajú sa na vyšetrovaní aj iných závažných trestných vecí spadajúcich pod dozor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), musíme predovšetkým konštatovať, že nemáme bližšiu vedomosť, ktorých konkrétnych káuz sa má dôvod ich zadržania a obvinenia týkať. Poznajúc však dlhoročnú prácu a charakterové vlastnosti týchto vyšetrovateľov vyjadrujeme presvedčenie, že dôvody zadržania a obvinenia budú náležite preskúmané a vysvetlené tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti z účelovosti postupu príslušníkov ÚIS a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave, ktoré môžu oprávnene spoločnosť znepokojovať," zdôraznil Lipšic.

 

Podľa jeho slov sú tieto obavy pritom umocnené faktom, že v pondelok bol zadržaný aj dočasne poverený riaditeľ ÚIS, podľa medializovaných informácií opäť so súhlasom prokurátora KP Bratislava.

 

"Pritom netreba zabúdať, že prokurátor tejto prokuratúry vzniesol obvinenie aj voči prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi Kovářikovi, ktorý v nadväznosti na tento fakt odstúpil z funkcie," dodal špeciálny prokurátor.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík nevie prečo inšpekcia zaistila vyšetrovateľov NAKA

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona