Pri chemickom útoku v Sýrii zomrelo viac ako 650 ľudí

NETKY.SK • 21 August 2013, 14:22 • 2 min
Pri chemickom útoku v Sýrii zomrelo viac ako 650 ľudí

DAMASK - Pri chemickom útoku sýrskej armády zahynulo v stredu na predmestiach Damasku viac než 650 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom opozícia, ktorá útok označila za masakru a vyzvala na medzinárodnú intervenciu. Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Londýne uviedla, že zomrelo najmenej 100 ľudí, počet obetí však stále stúpa, keďže bombardovanie pokračuje. Británia medzičasom uviedla, že prípad posunie Bezpečnostnej rade OSN. Generálny tajomník Ligy arabských štátov Nábil al-Arabí vyzval inšpektorov OSN, aby správy o chemickom útoku okamžite vyšetrili. Sýrsky režim prostredníctvom štátnej televízie informácie o takomto útoku odmietol.

Takzvané koordinačné výbory združujúce sýrskych protivládnych aktivistov informovali o použití "jedovatého plynu zločineckým režimom v niektorých častiach Západnej Ghúty", kde podľa nich zahynuli stovky ľudí. O "príšernej masakre spáchanej silami režimu pomocou jedovatého plynu" informuje prostredníctvom videí na portáli YouTube aj ďalšie protivládne zoskupenie vystupujúce pod názvom Všeobecná komisia sýrskej revolúcie. Podľa vyhlásenia koordinačných výborov útok "viedol k uduseniu detí a preplneniu poľných nemocníc stovkami obetí za mimoriadneho nedostatku zdravotníckeho materiálu". Aktivisti dodávajú, že oblasť "po chemickom útoku ostreľovali z lietadiel" a medzi obeťami sú "celé rodiny". 

Správy o chemickom útoku v husto osídlenej oblasti sa objavili len dva dni po tom, ako začali podobné hlásenia v Sýrii preverovať inšpektori Organizácie Spojených národov. Jej generálny tajomník Pan Ki-mun v pondelok vyhlásil, že trvá na neobmedzenom prístupe inšpektorov na všetky miesta, kde v rámci občianskej vojny údajne došlo k použitiu chemických zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies