Prezidentské voľby v Iráne sa uskutočnia v máji 2017

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 10:03 • 2 min
Prezidentské voľby v Iráne sa uskutočnia v máji 2017

TEHERÁN - Prezidentské voľby v Iráne sa uskutočnia v máji 2017. Termín stanovila Rada strážcov - najvyšší legislatívny orgán Iránu, informovala dnes tamojšia štátna televízia.

slovakia

left justify in out

Rada strážcov rozhodla, že hlasovanie sa uskutoční 18. mája, prípadné druhé kolo bude o týždeň neskôr, uviedla agentúra AP.

 

Obvykle sa prezidentské voľby v Iráne konajú v júni alebo neskôr. Rozhodnutie usporiadať voľby v máji pramení z toho, že na jún 2017 pripadne pôstny mesiac ramadán.

 

Iránsky prezident Hasan Rúhání sa môže uchádzať aj o druhé funkčné obdobie. O návrat do funkcie sa však pokúsi aj bývalý prezident Mahmúd Ahmadínežád. Informoval o tom koncom júna bývalý hovorca Ahmadínežádovej vlády Gholámhosajn Elhám.

 

Podľa agentúry DPA chcú iránski konzervatívci staviť na Ahmadínežáda po tom, ako ich poprední kandidáti vo februári utrpeli porážku v parlamentných voľbách. Domnievajú sa, že jedine on dokáže v budúcoročných prezidentských voľbách zabrániť opätovnému zvoleniu proreformne orientovaného Rúháního.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies