Prezidentovi predložia 17 kandidátov na sudcov

NETKY.SK • 20 Október 2015, 09:34 • 2 min
Prezidentovi predložia 17 kandidátov na sudcov

BRATISLAVA – Súdna rada SR predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi prvých 17 kandidátov na nových sudcov, ktorí sa podrobili preverovaniu podľa nových pravidiel. Pre Súdnu radu SR pripravoval podklady Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), rada následne na základe jeho podkladov, výberových konaní a dnešného verejného vypočutia, posudzovala kandidátov.

slovakia

left justify in out

Na neverejnom rokovaní súdna rada dnes dopoludnia zároveň posudzovala podklady ďalších 14 kandidátov. Ako informovala predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková, všetci splnili podmienky sudcovskej spôsobilosti a na ďalšom verejnom rokovaní v novembri ich vypočujú. Na septembrovom prvom neverejnom rokovaní súdnej rady nesplnil predpoklady sudcovskej spôsobilosti jeden kandidát.


Súdna rada zaslala doposiaľ Národnému bezpečnostnému úradu 47 žiadostí o zabezpečenie podkladov pre rozhodovanie o predpokladoch sudcovskej spôsobilosti kandidátov na sudcu. Úrad doručil Kancelárii Súdnej rady Slovenskej republiky 33 podkladov pre rozhodovanie o predpokladoch sudcovskej spôsobilosti, potvrdili agentúre SITA z Kancelárie Súdnej rady SR.


Preverovanie sudcovskej spôsobilosti NBÚ bolo najdiskutovanejšou zmenou, ktorá začala platiť v justícii od septembra minulého roka. Ústavný súd pozastavil účinnosť paragrafov týkajúcich sa už vymenovaných sudcov, NBÚ tak preveruje iba kandidátov na nových sudcov. Členovia Súdnej rady SR museli materiály z NBÚ študovať v miestnosti určenej na prerokovávanie utajovaných materiálov. Predsedníčka rady Jana Bajánková v septembri povedala, že jej štúdium podkladov v prípade prvých kandidátov trvalo niekoľko dní. Ak by Ústavný súd SR nakoniec rozhodol, že preverovaniu sa má podrobiť aj súčasných 1 400 sudcov, Bajánková si len ťažko vie predstaviť, že by sa to dalo zvládnuť za takých podmienok, ako sú nastavené v súčasnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies