Prezidentka J. Kórey navštívi v máji USA

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 12:31 • 2 min
Prezidentka J. Kórey navštívi v máji USA

WASHINGTON – Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje začiatkom mája príde na návštevu Bieleho domu, kde absolvuje rokovania s prezidentom Barackom Obamom.

slovakia

left justify in out

Biely dom to vyhlásil v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove spôsobeného radikálnymi hrozbami komunistického režimu na jeho severe. USA chcú májovým rokovaním poukázať na pokračujúcu úzku spoluprácu medzi Washingtonom a Soulom ako spojencami, ktorí spoločne "čelia severokórejskej hrozbe". Podľa Bieleho domu budú obaja lídri hovoriť aj o spolupráci v ekonomickej a bezpečnostnej oblasti s cieľom zbaviť región jadrových zbraní a potvrdiť tak pozíciu ich spojenectva ako záruky mieru a bezpečnosti na polostrove a v celom regióne. Pak príde do Bieleho domu siedmeho mája a bude to vôbec jej prvé stretnutie s Obamom, keďže hlavou Južnej Kórey je iba od konca februára.

Napätie vo východoázijskom regióne spôsobené severokórejskými hrozbami jadrových útokov pretrváva už niekoľko týždňov. V utorok režim v izolovanej krajine pohrozil svojmu južnému susedovi okamžitým odvetným zásahom, ak sa neospravedlní za pondelňajšie pálenie portrétov zakladateľa Severnej Kórey Kima Il-sunga (Kima Ir-sena), jeho syna Kima Čong-ila a súčasného vodcu Kima Čong-una na demonštrácii v Soule. V Pchjongjangu sa medzitým konali veľké oslavy pri príležitosti osláv nedožitých 101. narodenín Kima Il-sunga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies