Neuveriteľné! Predčasne narodeným deťom pomáhajú obrovské dávky kofeínu

NETKY.SK • 1 Október 2021, 08:31 • 2 min
Neuveriteľné! Predčasne narodeným deťom pomáhajú obrovské dávky kofeínu

Prvý október je Medzinárodným dňom kávy. Napadlo by vám, že kofeín pomáha predčasne narodeným deťom?

slovakia

left justify in out

Bežne sa stretávame s únavou. Nám dospelým pomáha šálka kávy. Ukázalo sa však, že denná dávka kofeínu pomáha i predčasne narodeným deťom. Štúdia vedcov z University of Calgary ukazuje, že čím skôr sa dávka kofeínu podá, tým lepšie.

 

img

 

"Kofeín je po antibiotikách najbežnejšie používaným liekom na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti," povedal Dr. Abhay Lodha, MD, docent na oddeleniach pediatrie a komunitných vied o zdraví na Cumming School of Medicine a neonatológ v Alberta Health Services.

 

Prečítajte si: Aspirín môže pomôcť pri liečbe agresívnej rakoviny!

 

Ako pomáha kofeín predčasniatkam?

Štúdia spoločnosti Lodha z roku 2014 ukázala, že začatie kofeínovej terapie do dvoch dní po narodení skrátilo čas, ktorý deti potrebovali na používanie ventilátorov, a znížilo riziko bronchopulmonálnej dysplázie, čo je forma chronického ochorenia pľúc.

 

img

 

Lodha hovorí, že kofeín môže zvýšiť rast dendritov, malých vetiev neurónu, ktoré prijímajú signály z iných neurónov. "Kofeín môže tiež zlepšiť lepšie rozťahovanie a expanziu pľúc, srdcový výdaj a krvný tlak u predčasne narodených detí, čo zlepšuje zásobovanie kyslíkom v celom tele a mozgu."

 

"Predčasne narodené deti prichádzajú na svet nezrelé a ich schopnosti samostatne zvládať všetky funkcie organizmu sú veľmi obmedzené. Väčšina z nich potrebuje určitú podporu dýchania pomocou prístrojov a liekov,“ vysvetľuje MUDr. Vanda Chovanová, primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej mediciny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach a dodáva, že už v prvých minútach života im lekári podávajú kofeín na podporu schopnosti samostatne dýchať. Objasnilo OZ Malíček.

 

img

 

"Kofeín navyše podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zlepšuje okysličovanie organizmu, urýchľuje odpájanie od dýchacích prístrojov a pôsobí protizápalovo,“ zdôrazňuje účinky kofeínu u týchto bábätiek.

 

Možno vás zaujme: Umelá inteligencia dokáže diagnostikovať demenciu za jeden deň

 

Kofeín zlepšuje dlhodobú prognózu predčasniatok, podporuje priaznivý neurologický vývoj. "Preto je kofeín jedným z najčastejšie používaných liekov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov na celom svete,“ dopĺňa medicínsku stránku problematiky primárka košického perinatologického centra.

 

img

 

Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ Malíček, ktoré už 10 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku, vysvetlila, že "predčasne narodené dieťa nie je „len“ malý novorodenec“. 

 

img

 

„Predčasný pôrod so sebou nesie viacero problémov, s ktorými sa musia tieto deti pasovať a mnohé z nich si do svojich životov nesú malé či závažné následky tohto skorého príchodu na tento svet. Aj vďaka kofeínu im však moderná medicína pomáha, aby sa základné životné funkcie naštartovali a maximalizovali ich šance na plnohodnotný život.“ 

 

Symbolika

OZ Malíček sa rozhodlo tento rok „osláviť“ Medzinárodný deň kávy osvetou problematiky predčasniatok. Darovalo kávu pre kolektívy novorodeneckých intenzívnych jednotiek. "Pretože predčasne narodené deti sú tí najmenší bojovníci, pre ktorých je kofeín doslova životabudičom,“ povedala k dnešnému sviatku Ľubica Kaiserová.

 

img

 

Čo je cieľom Medzinárodného dňa kávy?

Cieľom Medzinárodného dňa kávy je priblížiť ľuďom kávovú kultúru. "Celú cestu zrna, od jeho zasadenia, pestovania, cez zber až po praženie a samotné vychutnanie lahodného dúška kávy. Je to dlhá cesta, akou si musia prejsť aj predčasne narodené deti a ich rodičia, kým sa mnohými zdravotnými prekážkami prebojujú z oddelení nemocníc až do ich náručia a odchádzajú po náročných týždňoch či mesiacoch spolu domov. Oslávme teda spoločne „deň kávičkárov“ myšlienkou na tých najmenších a najstatočnejších," vyzýva OZ Malíček.

 

img

 

Nový dátum pre Medzinárodný deň kávy určili v roku 2014 členovia Rady Medzinárodnej organizácie kávy (ICO) v Londýne. ICO registruje 77 štátov a desiatky rôznych kávových združení. Tento sviatok nie je novinkou posledných rokov, začali ho sláviť v Rakúsku už v roku 2006, ale v iný dátum. Na Medzinárodný deň kávy mnohé kaviarne oslavujú čierny mok tým, že ponúkajú klientom zľavy či dokonca pripravujú kávu zadarmo. Snažia sa tak vzdať hold káve, robiť osvetu a dostávať ju stále bližšie k ľuďom. Informuje web asovending.sk.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona