Prezident: Slovensko má najproeurópskejšiu vládu

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 17:52 • 2 min
Prezident: Slovensko má najproeurópskejšiu vládu

BRATISLAVA - Podľa Ivana Gašparoviča pád železnej opony bol pre Slovákov akousi paralelou pádu Berlínskeho múra.

slovakia

left justify in out

Slovensko má podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča "najproeurópakejšiu vládu." Ako povedal na stretnutí s predsedníčkou rakúskeho parlamentu Barbarou Prammerovou vo Viedni, ani po prezidentských voľbách sa zahraničná politika SR nezmení.

 

S predsedníčkou parlamentu sa Ivan Gašparovič rozprával o situácii na Ukrajine. "Jediná možná cesta riešenia krízy na Ukrajine je v rokovaniach a hľadaní kompromisu," povedala hlava štátu. Podľa neho je náš východný sused naozaj vo veľmi ťažkej situácii "dá sa povedať, že tesne pred krachom". Podľa Prammerovej je pozícia Slovenska k Ukrajine zaujímavá, pretože ide o susednú krajinu. Ako dodala, Rakúsko sa takisto prikláňa k riešeniu krízy dialógom. 

 

Prezident Gašparovič s delegáciou potom navštívil radnicu mesta Viedeň, kde ho privítal primátor Michael Häupl. Prvý muž Viedne poukázal na blízkosť Rakúska a Slovenska, ktoré spája rieka Dunaj. "Dlhé roky nás delila železná opona, no po jej páde sa naše národy začali opäť spájať. Dôkazom toho je aj Twin City Liner - lodné prepojenie osobnej dopravy medzi Viedňou a Bratislavou," povedal primátor. Ako ďalej zdôraznil, naše spoločné členstvo v EÚ a eurozóne odstránilo všetky bariéry medzi Rakúšanmi a Slovákmi a prehĺbilo ďalšie priateľstvo. "Práve v našom regióne strednej Európy je výborný predpoklad na ďalší hospodársky rozvoj, o čom svedčí aj Dunajská stratégia," uviedol Michael Häupl. 

 

Podľa Ivana Gašparoviča "pád železnej opony bol pre nás Slovákov akousi paralelou pádu Berlínskeho múru, a Viedeň bola pre nás ako pre Nemcov západný Berlín". Blízkosť našich hlavných miest je skvelým predpokladom ich synergie, zlepšujeme ich infraštruktúrne prepojenie, najmä pokiaľ ide diaľničné a železničné trasy, zdôraznil Gašparovič. 

 

Agentúru SITA informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies