Prezident podpísal zákony o hlásení pobytu a justičnej stráži

NETKY.SK • 14 September 2016, 12:33 • 2 min
Prezident podpísal zákony o hlásení pobytu a justičnej stráži

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal v utorok 13. septembra dva zákony - zákon o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky a zákon o zbore väzenskej a justičnej stráže. Agentúru SITA o tom informovala Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Obe legislatívne normy schválili poslanci Národnej rady SR 8. septembra.

slovakia

left justify in out

Novela Zákona o nahlasovaní pobytu v zahraničí a registri obyvateľov bola prvým návrhom z dielne opozičnej strany, ktorý prešiel v tomto volebnom období. Zmenu zákona navrhla strana Sloboda a Solidarita (SaS). Jej podstatou je, že nahlasovanie pobytu v zahraničí dlhšieho ako 90 dní sa stáva dobrovoľným. Súčasná podoba zákona bola podľa liberálov protiústavná, keďže stanovuje povinnosť hlásiť ohlasovni pobytu trvalý pobyt, prechodný pobyt a pobyt v zahraničí dlhší ako 90 dní, čím podľa nich zasahuje do základných práv a slobôd. Novela zákona o hlásení pobytu občanov neruší inštitút prechodného pobytu ani hlásenie pobytu v zahraničí. Mení však ich charakter z povinnosti občana hlásiť prechodný pobyt a pobyt v zahraničí na dlhšie ako 90 dní na právo občana. Neohlásením pobytu by sa už občania nedopúšťali priestupku a nehrozila by im za takéto konanie sankcia v podobe pokuty. Úrady budú vo vzťahu k takýmto občanom evidovať iba adresu ich trvalého pobytu. Tí občania, ktorí budú chcieť, aby úrady o nich evidovali aj takéto informácie, budú aj naďalej môcť prechodný pobyt v rámci Slovenskej republiky či v zahraničí úradom ohlásiť. A úrady budú povinné tieto informácie vo vzťahu k nim evidovať. Zmeny nadobudnú účinnosť dňom vyhlásenia novely zákona v Zbierke zákonov SR.


Novela zákona o Zbore väzenskej a justičnej stráže upravuje zaistenie ochrany a poriadku v objektoch Súdnej rady SR. Zabezpečovať to budú príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Dôvodom pre zmenu, ktorú navrhol poslanec za Most-Híd Gábor Gál, je fakt, že Súdna rada SR sa oddelila od Najvyššieho súdu SR, a to nielen po právnej stránke, ale aj fakticky. Súdna rada totiž už nebude sídliť v objekte Ministerstva spravodlivosti SR, respektíve Najvyššieho súdu SR, v ktorých ochranu a poriadok zabezpečujú príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Súdna rada sa v máji presťahovala zo Župného námestia do Miestodržiteľského paláca na Hlavnom námestí v Bratislave. Prvé zasadnutie súdnej rady v nových priestoroch sa uskutočnilo 31. mája. Novelizovaný zákon začne platiť 1. októbra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies