Extrémizmus je na vzostupe, tvrdí Pellegrini

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 06:21 • 2 min
Extrémizmus je na vzostupe, tvrdí Pellegrini

WASHINGTON - S nárastom extrémizmu by podľa premiéra Petra Pellegriniho mali bojovať hlavne politici.

slovakia

left justify in out

Takto premiér reagoval po návšteve múzea holokaustu vo Washingtone. Stretol sa tu aj s Ruth Cohen, ženou narodenou v Československu, ktorá hrôzy II. svetovej vojny ako Židovka zažila na vlastnej koži.  Pellegrini mal tiež možnosť porozprávať sa s predstaviteľmi amerických židovských organizácií. „Hovorili sme o tom, čo sa deje vo svete. Ako sa postupne na najvyššie miesta politického života predierajú extrémistické strany. Tie potierajú hrôzy, aké sme tu videli,“ uviedol. V tomto smere je potrebné apelovať hlavne na mladých ľudí, tvrdí premiér.

 

Ruth Cohen je 89-ročná žena, ktorá sa kvôli nacistom dostala do Auschwitzu. Z celej rodiny prežila len ona a jej sestra. Mama, brat a ostatní členovia v koncentračnom tábore prišli o život. Po vojne odišla do Ameriky a už sa nevrátila. Napriek tomu pozorne sleduje politické dianie v strednej Európe a podľa jej vlastných slov sa stále obáva, že sa podobné hrôzy môžu zopakovať, najmä keď vidí, že na Slovensku, v Maďarsku i Poľsku rastú extrémistické sily.

 

img


Cohen si myslí, že boj proti extrémizmu začína už v útlom detstve a výchove v jednotlivých rodinách. „Záleží na deťoch, na tínedžeroch, čo sa naučia v škole aj doma. Ak to pochopia, potom sa nebudú báť postaviť nespravodlivosti. Mladí musia ostať silní a bojovať za svoje práva. A nemôžu sa báť postaviť sa zlu, keď sa deje iným,“ povedala.

 

img

 

Ruth v múzeu holokaustu aj pracuje. Prehliadky síce nerobí, pretože, ako priznala, nezvládla by to ani psychicky, ani fyzicky, no o holokauste napriek tomu veľa rozpráva. „Je to ťažké, ale niekto to robiť musí,“ tvrdí. A ak chceme proti extrémizmu skutočne bojovať mali by sme „hovoriť o tom, diskutovať o tom a bojovať proti tomu,“ myslí si Cohen.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies