Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
2. júl. 2020Berta
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
09.05.2019 15:42 MS v hokeji 2019
Hygienici počas majstrovstiev kontrolujú ubytovacie a stravovacie zariadenia
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
09.05.2019 15:42 MS v hokeji 2019

Hygienici počas majstrovstiev kontrolujú ubytovacie a stravovacie zariadenia



BRATISLAVA - Hygienici z Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave a Košiciach kontrolujú ubytovacie a stravovacie zariadenia, ktoré navštevuje verejnosť MS v hokeji.


Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informoval v tlačovej správe, že hygienici vyšetrujú aj vzorky pitnej vody. Kontroly sa budú vykonávať v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru počas celého trvania šampionátu.


Hygienici si všímajú dodržiavanie hygienických štandardov v ubytovacích zariadeniach, dodržiavanie prevádzkového poriadku, preverujú aj platnosť dokladov o uvedení priestorov do prevádzky.

 

V stravovacích zariadeniach odoberajú vzorky jedál na mikrobiologické a chemické vyšetrenie. Kontrolujú predovšetkým zariadenia spoločného stravovania v hoteloch, kde sú ubytovaní účastníci majstrovstiev, ale i hygienickú nezávadnosť potravín v reštauráciách a v zariadeniach rýchleho stravovania, ako sú bufety, lahôdky a zmrzlina.

Súčasťou hygienických opatrení na zabezpečenie bezproblémového priebehu majstrovstiev sveta je aj nepretržité monitorovanie výskytu infekčných ochorení. 

 

"Masové podujatia môžu byť vhodným miestom na šírenie infekčných ochorení a vypuknutie lokálnych epidémií a k najčastejším faktorom prenosu infekčných nákaz patria vzduch, voda a strava," upozorňuje úrad verejného zdravotníctva.


V prípade zistenia nedostatkov hygienici ukladajú prevádzkovateľom opatrenia s termínmi na ich odstránenie, pokyn na ich odstránenie a môžu uložiť aj blokovú pokutu.

 

Čo sa kontroluje u prevádzkovateľov stravovacích služieb?


Medzi stravovacie zariadenia, kde sa vykonáva štátny zdravotný dozor, patrí reštaurácia, občerstvenie, závodné jedálne a ďalej stravovanie v nemocniciach, kúpeľoch a sociálnych službách.

 

Kontrola sa odvíja od základných povinností prevádzkovateľa zariadení stravovacích služieb, medzi ktoré patrí zabezpečenie výroby, uchovávanie a predaj bezpečných potravín. Ako bezpečná potravina je tá zdravotne nezávadná a vhodná na konzumáciu.

 

Predmetom kontroly sú teda najmä podmienky skladovania potravín, manipulácie s nimi pri ich úprave a spôsob ich uvádzania do obehu. Kontroluje sa dodržiavanie skladovacích a výdajných teplôt potravín, dátum exspirácie, dátum minimálnej trvanlivosti, značenie vlastných polotovarov, rozpracovaných pokrmov i schladených pokrmov.

 

 

U zamestnancov stravovacích služieb sa potom kontroluje dodržiavanie osobnej hygieny, kam patrí čistota a vhodnosť pracovného odevu, nosenie pokrývok hlavy a dodržiavanie zákazu fajčenia.

 

Prevádzková hygiena

 

Medzi ďalšie oblasti patrí dodržiavanie prevádzkovej hygieny. Nejde len o čistotu v prevádzkarni, ale aj pracovných plôch, podláh, stien a stropov, technologických zariadení (chladiace, mraziace zariadenia, tepelné spotrebiče), skladov, šatní aj hygienických zariadení. Práve úroveň čistoty prevádzkarne a zamestnancov je zásadným ukazovateľom, pretože ak je v kuchyni poriadok a čisto, hoci beží plná prevádzka, zvyčajne sú v poriadku aj všetky ďalšie oblasti spadajúce pod štátny zdravotný dozor.

 

Pri kontrole záleží tiež na stavebno technickom stave a vybavení prevádzky. Medzi prehrešky patria napríklad chýbajúce úseky na spracovanie zeleniny a mäsa, chýbajúce umývadlá na umývanie rúk personálu a poškodené podlahy, steny alebo stropy. Ďalšou dôležitou oblasťou je kontrola výskytu hmyzu a hlodavcov.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: SITA/netky BL

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok