Prezident Klaus vymenoval Nečasa za premiéra

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 12:41 • 2 min
Prezident Klaus vymenoval Nečasa za premiéra

Prezident Klaus vymenoval Nečasa za premiéra

slovakia

left justify in out

Prezident Českej republiky Václav Klaus dnes na Pražskom hrade vymenoval predsedu ODS Petra Nečasa za premiéra. Nečas sa stal premiérom po tom, ako zložil ústavou predpísaný sľub a potvrdil ho svojím podpisom.
      Líder občianskych demokratov bol doteraz iba poverený vedením rozhovorov o zostavení novej vládnej koalície. Rozhovory s TOP 09 a stranou Veci verejné vedie ODS už štyri týždne.
      Česko má aktuálne – mesiac od parlamentných volieb - až dvoch premiérov. Vláda Jana Fischera je od minulého piatku v demisii, ale jej členovia boli prezidentom požiadaní, aby svoje úrady viedli až do vzniku novej vlády.
      Prezident počas ceremoniálu na Pražskom hrade konštatoval, že za dobu sedem a štvrť roka ako hlava štátu vymenoval už šesť premiérov. Václav Klaus zároveň požiadal nového premiéra, aby mu v čo najkratšom čase priviedol a predstavil nových členov vlády. Nečas nespresnil, kedy sa tak stane, ale zhodol sa s hlavou štátu, že krajina novú vládu potrebuje.
      „Táto krajina potrebuje stabilnú vládu, pracovitú vládu,“ zdôraznil nový český premiér.
      Nečas v minulosti opakovane potvrdil, že si praje vznik novej koalície do 7. júla. Tento víkend sa však v rodiacej sa koalícii opäť zaiskrilo po tom, ako predstavitelia strany Veci verejné (VV) v televízii uviedli, že dohoda je zatiaľ istá iba na 20 percent a pridali ultimátum, že ak sa predseda VV Radek John nestane ministrom vnútra, VV do vlády nevstúpi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies