Prezident Ghaní: Islamský štát je v Afganistane na úteku

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 14:01 • 2 min
Prezident Ghaní: Islamský štát je v Afganistane na úteku

KÁBUL - Afganský prezident Ašraf Ghaní dnes povedal, že vo východoafganskej pohraničnej provincii Nangarhár, kde sa v uplynulých mesiacoch militanti zmocnili niektorých odľahlých oblastí, je Islamský štát už "na úteku".

slovakia

left justify in out

Hovoril na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý je na dvojdňovej návšteve Afganistanu, informovala agentúra AP. Ghaní uviedol, že v Nangarháre bojovala s extrémistami "elitná divízia" armády. Bojovníkov, ktorí vyhlásili vernosť Islamskému štátu, tam podľa neho rozprášili.

 

Afganský prezident pripísal tento úspech rozsiahlym pozemným operáciám, ktoré majú intenzívnu leteckú podporu a zapojili sa do nich skúsení velitelia vo výslužbe z elitného komanda.

Podľa vyjadrenia afganských predstaviteľov sa k IS v krajine pripojili prevažne nespokojní členovia hnutia Taliban, ktorí sú sklamaní z toho, že sa tomuto hnutiu nedarí zvrhnúť vládu v Kábule.

 

Stoltenberg podľa agentúry DPA prisľúbil, že NATO bude naďalej finančne podporovať afganské bezpečnostné sily, ktoré aliancia prostredníctvom svojej misie Rozhodná podpora podporuje aj poskytovaním výcviku, expertných odporúčaní i asistencie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies