Slovenská prezidentka vyjadrila svoj postoj k Poliakom a Maďarom, ktorí teraz blokujú EÚ

NETKY.SK • 1 December 2020, 14:21 • 2 min
Slovenská prezidentka vyjadrila svoj postoj k Poliakom a Maďarom, ktorí teraz blokujú EÚ

Prezidentka Slovenskej republiky absolvovala rozhovor s podpredsedníčkou Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

Věrou Jourovou, ktorá v EK dohliada na témy hodnôt a transparentnosti, slovenská hlava štátu rozprávala o európskych hodnotách. „Konzultovali sme aj stav rokovaní o novom rozpočte EÚ a o Fonde obnovy," vysvetlila hlava nášho štátu.

 

"Finálna dohoda na týchto ekonomických balíkoch je momentálne blokovaná postojom Maďarska a Poľska, ktoré odmietajú, aby čerpanie európskych zdrojov bolo podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu,“ dodala prezidentka na sociálnej sieti.

 

 

Čaputová je presvedčená, že výhody členstva v tomto významnom európskom priestore nesmú byť prijímané bez odovzdania vlastného vkladu zodpovednosti. „Nezávislosť súdnictva, pluralita médií, boj s korupciou či funkčný systém bŕzd a protiváh v usporiadaní politickej moci sú princípy, na ktorých Európske spoločenstvo stojí,“ poznamenala svoj postoj.

 

V súčasnosti Európska únia rokuje s našimi južnými a severnými susedmi. Varšava, ani Budapešť totiž zatiaľ nerešpektujú princíp, ktorý presadzuje aj naša prezidentka. Aj Jourová jej dala informáciu, že rokovania Bruselu s predstaviteľmi Morawieckeho resp. Orbánovej exekutívy zatiaľ nepriniesli výraznejší výsledok.

 

„Stále je otvorených niekoľko možných riešení. Záleží hlavne na ochote oboch blokujúcich krajín vybrať si cestu, ktorá čo najmenej poškodí ostatné krajiny Európskej únie, obzvlášť v čase bezprecedentnej krízy,“ zdôraznila hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR.

 

 

Zuzana Čaputová tiež dodala, že aj krajiny zoskupenia V4, ktorého sme súčasťou, sú suverénne štáty a „naše postoje koordinujeme v oblastiach, kde máme zhodu“. Naša prezidentka ubezpečila podpredsedníčku Európskej komisie, že Slovenská republika má v tejto veci jasný názor.

 

„Pani Jourovú som uistila, že pozícia Slovenska ohľadne rozpočtu a Fondu obnovy je jednoznačná a je zdieľaná naprieč vládou, aj ústavnými činiteľmi,“ uzavrela slovenská hlava štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies