Boris Kollár navštívil Azerbajdžan. Formule, futbal, ale aj plyn pre Slovensko!

NETKY.SK • 15 Jún 2022, 07:28 • 2 min
Boris Kollár navštívil Azerbajdžan. Formule, futbal, ale aj plyn pre Slovensko!

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár absolvoval spoločne s ďalšími predstaviteľmi parlamentu v uplynulých dňoch oficiálnu návštevu Azerbajdžanu, ktorá sa uskutočnila na základe pozvania predsedníčky azerbajdžanského Národného zhromaždenia Sahiby Qafarovovej. O priebehu návštevy informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

slovakia

left justify in out

Delegácia Národnej rady SR pricestovala do Azerbajdžanu ešte v piatok večer. Kollár sa následne neformálne stretol s Qafarovovou. „Hlavným cieľom mojej návštevy je povýšiť dlhodobé dobré vzťahy a spoluprácu medzi AZ a SR, a to predovšetkým presadením slovenských ekonomických záujmov,“ povedal.

 

 

Parlamentná delegácia taktiež podporila národný tím SR v piatkovom futbalovom zápase s Azerbajdžanom v Lige národov. Kollár po skončení zápasu zablahoželal víťaznej slovenskej reprezentácii. „Chcem Vám za Slovenskú republiku poďakovať za krásny výkon, z ktorého mám nesmiernu radosť.“

 

Delegácia NR SR neopomenula ani návštevu v minulosti vojenským konfliktom zmietaného Náhorného Karabachu, vrátane mesta Šuša. V blízkosti letiska Fizuli sa poslanci priamo v teréne oboznámili s prácou slovenských odmínovacích zariadení Božena a oblasťami, ktoré by mohli potenciálne pripadať do úvahy ako budúce miesto slovenského projektu pre výstavbu tzv. inteligentnej obce. V Baku navštívili rímskokatolícku prefektúru, kde sa stretli s biskupom Vladimírom Feketem a slovenskými saleziánmi pôsobiacimi v Azerbajdžane.

 

Prečítajte si tiež: Premiér by rád podporil zdravotníkov. Má to však jednu prekážku

 

V rámci oficiálnych rokovaní s predsedníčkou azerbajdžanského parlamentu Qafarovovou a s premiérom Alim Asadovom bolo hlavnou témou potvrdenie otvorených a bezproblémových bilaterálnych vzťahov s dôrazom na výraznejšie rozšírenie obchodno-ekonomickej spolupráce.

 

„Kľúčovým aspektom návštevy bolo vyjadrenie politickej podpory slovenským ekonomickým záujmom, a to pri rôznych stretnutiach s rôznym akcentom na jednotlivé projekty. SR má v AZ dobré renomé z realizovaných projektov a obchodov,“ priblížil Kollár.

 

 

„V súčasnej dobe ide najmä o náš záujem o dovoz azerbajdžanského plynu, presadenie projektu výstavby inteligentnej obce v Karabachu, obnovu spolupráce s Mincovňou Kremnica, pokračovanie spolupráce v oblasti odmínovacích zariadení, ako aj o podporu aktivitám malých a stredných podnikov.“

 

„Predovšetkým má teší výsledok rokovaní o prísľub AZ strany o možnosti realizácie a navýšenia dodávok energetických zdrojov pre SR. Taktiež sme sa zhodli na potrebe urýchleného dobudovania zmluvno-právnej základne, a to najmä v oblasti zamedzenia dvojitého zdanenia a ochrany a podpory investícií,“ dodal.

 

Z Kollárovej cesty vzišlo aj pozvanie pre predsedu vlády SR na návštevu Azerbjadžanu, ktoré príde aj diplomatickou cestou, informuje Jurcová. Popri bilaterálnych vzťahoch boli prioritnými témami rokovaní Kollára v Azerbajdžane aj konflikt na Ukrajine vrátane jeho dôsledkov na bezpečnostnú architektúru, energetickú bezpečnosť, dopravné koridory a ekonomické reťazce vo svete.

 

img

Petra Krištúfková

 

V rámci oficiálneho programu navštívila parlamentná delegácia aj kultúrne centrum HeydaraAlieva, navrhnuté architektkou Zahou Hadidovou, súčasťou ktorého bola aj prehliadka výstavy zameranej na históriu Azerbajdžanu.

 

Kollára na ceste sprevádzali Martin Borguľa, člen Skupiny priateľstva s Azerbajdžanskou, Kazašskou, Kirgizskou, Tadžickou a Uzbeckou republikou a Turkménskom, a poslanci Jozef Šimko, Petra Krištúfková, Ľuboš Krajčír, Richard Raši a Ján Krošlák.

 

Možno vás zaujme: Hasiči, policajti a ďalší zamestnanci ministerstva vnútra budú mať vyššie platy

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies