Prezident Duda bude vetovať návrhy zákonov z dielne vládnej strany

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 13:00 • 2 min
Prezident Duda bude vetovať návrhy zákonov z dielne vládnej strany

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda dnes povedal, že bude vetovať dva návrhy zákonov z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorých cieľom je reforma poľského súdnictva.

slovakia

left justify in out

Duda sa po prvý raz otvorene nezhodol s lídrom PiS Jaroslawom Kaczyňským. Duda je úzko spojený s PiS a od svojho nástupu do funkcie v roku 2015 podporoval program strany.

 

Kontroverzne vnímané návrhy zákonov o reforme poľskej justície schválili hlasmi strany PiS v uplynulých dňoch už obe komory poľského parlamentu - Sejm i Senát. Teraz čakajú už len na podpis prezidenta Andrzeja Dudu.

 

Tisícky Poliakov vyzvali v priebehu víkendu na protestných akciách nielen vo Varšave, ale aj ďalších mestách prezidenta Dudu, aby využil svoje právo a legislatívne normy vetoval.

 

Odporcovia návrhu zákona o najvyššom súde vyčítajú, že umožní politikom, aby kontrolovali súdnu moc. Vzhľadom na to, že najvyšší súd v Poľsku rozhoduje o platnosti volieb, kritici zmien v justícii poukazujú na riziko, že ak by sa voľby neskončili v prospech PiS, mohol najvyšší súd - ak by bol pod kontrolou PiS - by ich mohol vyhlásiť za neplatné.

 

Líder PiS Jaroslaw Kaczyňski aj premiérka Beata Szydlová tvrdia, že justičný systém v Poľsku je zastaraný, neefektívny a potrebuje reformu a nové tváre, keďže v ňom stále pôsobia ľudia z komunistických čias.

 

Legislatívu kritizujú aj lídri Európskej únie. Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans varoval, že Brusel je už veľmi blízko k tomu, aby pozastavil Poľsku hlasovacie práva v rozhodovacom procese EÚ z dôvodu porušenia princípov právneho štátu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies