Premiér Renzi sa pred podaním demisie stretol s prezidentom Mattarellom

NETKY.SK • 5 December 2016, 14:00 • 2 min
Premiér Renzi sa pred podaním demisie stretol s prezidentom Mattarellom

RÍM/MILÁNO - Taliansky premiér Matteo Renzi viedol dnes súkromný rozhovor s prezidentom Sergiom Mattarellom, niekoľko hodín pred tým, ako sa s ním stretne znova a podá do jeho rúk demisiu.

slovakia

left justify in out

Renzi a Mattarella sa rozprávali vyše hodinu, uviedla tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na nemenované zdroje zo stredoľavej koalície, ktorá podporuje súčasnú vládu.

 

Šéf strany Liga severu Matteo Salvini dnes vyzval na okamžité voľby v Taliansku. Povzbudil ho k tomu zdrvujúci neúspech nedeľného referenda o Renzim presadzovanej reforme ústavy.

 

Premiér, ktorý pred ľudovým hlasovaním ubezpečoval, že v prípade neschválenia ústavných reforiem v referende podá demisiu, sa chystá rezignovať ešte dnes.

 

Salvini vyhlásil: "Teraz som presvedčený, že potrebujeme čo najskoršie voľby."

 

Odmietol pritom úvahy o tom, že je ešte pred voľbami potrebné schváliť nový volebný zákon.

 

Salvini, ktorý sám seba zaraďuje ku krajne pravicovým lídrom v Európe, povedal, že "skutočná zmena nastane prostredníctvom volebného víťazstva".

 

Súčasný volebný zákon zabezpečuje veľký počet bonusových kresiel v dolnej komore parlamentu strane alebo stranám s najväčším počtom hlasov, pričom sa zachováva proporčný systém v hornej komore, teda Senáte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies