Premiér požiadal SIS o bezpečnostnú previerku kandidáta.

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 11:55 • 2 min
Premiér požiadal SIS o bezpečnostnú previerku kandidáta.

Premiér požiadal SIS o bezpečnostnú previerku kandidáta. Politika Premiér Robert Fico požiadal súčasné vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) o vykonanie bezpečnostnej previerky kandidáta na jej nového riaditeľa.

slovakia

left justify in out

img

Premiér Robert Fico požiadal súčasné vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) o vykonanie bezpečnostnej previerky kandidáta na jej nového riaditeľa. "Až potom, ako bude previerka realizovaná a bude v poriadku, môže ísť návrh do vlády SR a potom pánovi prezidentovi. Asi by nebolo správne, keby nový riaditeľ sám sebe robil bezpečnostnú previerku, čo sa stávalo pre určité procedurálne prekážky," povedal Fico po dnešnom stretnutí s vedením SIS.
      "Chcem poďakovať súčasnému vedeniu SIS, že na to pristúpilo a na tejto bezpečnostnej previerke pracuje," vyhlásil premiér s tým, že súčasná vláda nastavila v otázke bezpečnostnej previerky budúceho šéfa SIS "nový režim".
      Dodal, že meno kandidáta na riaditeľa SIS zverejní po 2. máji, prípadne "o týždeň neskôr". "Pán Valko bol médiami označený ako horúci kandidát na riaditeľa SIS," nepriamo potvrdil, že sa v tejto súvislosti uvažuje o kandidatúre bývalého šéfa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Jána Valka.
      S Valkom sa pôvodne počítalo na post ministra hospodárstva, Fico však 30. marca zverejnil, že v súvislosti s týmto menom uvažuje o inej funkcii, ktorá si vyžaduje "mimoriadnu dôveru" predsedu vlády. "Pokiaľ hovoríme o pánovi Valkovi, je to človek, ktorému predovšetkým dôverujem a to je veľmi dôležité z hľadiska činnosti SIS. V rokoch 2006-2010 mal pán riaditeľ SIS Magala veľkú autonómiu a to bolo dobré, lebo SIS žila v pokoji a venovala sa úlohám, ktoré zo zákona mala plniť," zdôraznil dnes premiér. Na otázku, či príde v SIS aj k ďalším zmenám, odpovedal, že to už bude interná vec spravodajskej služby. "Pokiaľ ide o vládu SR a moju osobu, ja disponujem len možnosťou navrhnúť vláde kandidáta na riaditeľa SIS a potom vláda posúva tento návrh pánovi prezidentovi. Ostatné je vnútorným životom Slovenskej informačnej služby," podčiarkol.
      "Stretol som sa s pánom riaditeľom SIS (Karolom Mitríkom, pozn. TASR) predovšetkým preto, aby som sa poďakoval za profesionalitu tejto služby," komentoval dnešné stretnutie premiér. "Je dôležité konštatovanie, že tak, ako to bolo v rokoch 2006-2010, aj v rokoch 2010-2012 sa SIS postavila k všetkým výzvam maximálne profesionálne. Verím, že nové vedenie, ktoré príde, bude v tomto trende pokračovať," vyhlásil Fico. Dodal, že služba konala v rámci zákona aj napriek veľkým politickým tlakom. Na otázku, či rovnako hodnotí aj postup SIS v kauze Gorila, premiér odpovedal, že áno. "SIS, pokiaľ ide o postup, nech už išlo o akékoľvek akcie, vždy postupovala v súlade so zákonom. Tu sa vytvárala nejaká mediálna bublina okolo SIS, ale nie je to pravda," zdôraznil.
       Korektnú prácu informačnej služby v posledných šiestich rokoch podľa neho potvrdil kontrolný výbor parlamentu. "Preto som prišiel aj osobne poďakovať pánovi riaditeľovi SIS Mitríkovi," uzavrel premiér.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies