Premiér navštívil Barcelonu, útočil na katalánsku vládu

NETKY.SK • 30 November 2014, 11:15 • 2 min
Premiér navštívil Barcelonu, útočil na katalánsku vládu

BARCELONA - Španielsky premiér Mariano Rajoy v sobotu zavítal do Barcelony, metropoly autonómneho regiónu Katalánsko, ktorého vedenie sa usiluje o odtrhnutie od zvyšku Španielska.

slovakia

left justify in out

Rajoy na zhromaždení prívržencov jeho Ľudovej strany poukázal na nedávne neoficiálne hlasovanie o katalánskej samostatnosti, ktoré podľa neho "jasne zlyhalo". Tvrdý odporca katalánskej nezávislosti za prítomnosti viac ako polovice ministrov jeho vlády taktiež vyhlásil, že dve tretiny Kataláncov sa na hlasovaní nezúčastnili. Podľa Rajoya sa preto "operácia medzinárodnej propagandy" v podaní katalánskej vlády "potichu a bez kriku zrútila". Katalánsky líder Artur Mas podľa jeho slov ako "žiadny iný líder v histórii nepremrhal toľko času, nevytvoril toľko nejasností a nevyprovokoval takú nestabilitu".

 

Novembrové symbolické referendum o nezávislosti Katalánska využili vyše dva milióny z takmer 5,5 milióna oprávnených voličov, z ktorých takmer 80 percent hlasovalo v prospech odtrhnutia od zvyšku krajiny. Oficiálne referendum ako aj takzvané poradné hlasovanie plánované v danom termíne zakázal španielsky ústavný súd, zatiaľ čo centrálna vláda varovala Barcelonu pred financovaním iniciatívy z verejných prostriedkov. Rajoy vyhlásil, že je pripravený rokovať o novom systéme financovania španielskych regiónov ako aj o zmenách v ústave, nesúhlasí však s konaním záväzného referenda o odtrhnutí Katalánska. Španielska vláda po neformálnom hlasovaní podala na Masa žalobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies