Premiér Boris Johnson pripustil, že Británia odíde z EÚ bez dohody

NETKY.SK • 16 Október 2020, 18:40 • 2 min
Premiér Boris Johnson pripustil, že Británia odíde z EÚ bez dohody

LONDÝN - Británia sa podľa britského premiéra Borisa Johnsona musí pripraviť na to, že s EÚ neuzavrie obchodnú dohodu, ktorá má upraviť vzájomné vzťahy po brexite.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 16. októbra 20:15

Informovala o tom televízia Sky News. Britský premiér v krátkom vyhlásení uviedol, že od začiatku rokovaní s Bruselom chcel pre Britániu vyrokovať podobnú obchodnú dohodu, ako má EÚ s Kanadou.

 

Londýn zvažuje všetky možnosti

Jonhson má však zo štvrtkových rokovaní európskych lídrov na summite EÚ v Bruseli pocit, že členské krajiny už takúto možnosť vylúčili.

 

"Obchodné rokovania sa skončili. Európska únia ich včera fakticky ukončila," uviedol Johnsonov hovorca James Slack a pripomenul vyhlásenie EÚ, že Británia bude musieť výrazne zmeniť svoj postoj, inak k dohode nemusí prísť.

 

Šéf britskej vlády preto dospel k záveru, že Spojené kráľovstvo by sa malo pripraviť na absenciu obchodnej dohody s EÚ, informuje denník The Guardian.

 

img

 

Súvisiaci článok: Brexitová dohoda je zatiaľ v nedohľadne. Lídri sa dohodli, že sa musia dohodnúť

 

"Chcú naďalej kontrolovať našu legislatívnu slobodu, náš rybolov spôsobom, ktorý je pre nezávislú krajinu absolútne neprijateľný," interpretoval Johnson údajný postoj EÚ. Zdôraznil, že pokiaľ v tomto smere nedôjde k zásadnej zmene prístupu zo strany Bruselu, tak k uzavretiu obchodnej dohody nedôjde.

 

Vedúci predstavitelia EÚ trvali na tom, že stále chcú dohodu so Spojeným kráľovstvom, aj napriek tomu, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že "nie za každú cenu". Podľa predsedníčky EK pôjde hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier na budúci týždeň do Londýna s cieľom "zintenzívniť rokovania".

 

Všetko však nasvedčuje tomu, že Británia túto ponuku odmietla. "Má zmysel, aby Michel Barnier prišiel do Londýna budúci týždeň. Avšak, za predpokladu, ak bude pripravený diskutovať o všetkých problémoch na základe právnych textov a bez toho, aby od Spojeného kráľovstva požadoval akceptovanie všetkých krokov," uviedol Slack.

 

Lídri 27 členských krajín EÚ sa vo štvrtok na summite EÚ zhodli v názore, že doterajšie rokovania o budúcich vzťahoch so Spojeným kráľovstvom po brexite nie sú dostatočné na uzavretie dohody.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Hrozí reálny scenár, že EÚ a Británia sa nakoniec nedohodnú

 

Veľká Británia oficiálne vystúpila z Európskej únie 31. januára, ale do konca tohto roka plynie prechodné obdobie, počas ktorého krajina fakticky dodržiava pravidlá EÚ. Prechodné obdobie jedenásť mesiacov malo obom stranám poskytnúť čas na uzavretie dohody o budúcich obchodných vzťahoch.

 

Odchod bez dohody bude "bolestivý"
Mnoho ekonómov tvrdí, že brexit bez dohody by bol zničujúci pre mnoho britských podnikateľov, ktorí už dnes bojujú s obrovským ekonomickým dopadom spôsobeným pandémiou koronavírusu.

 

"Chcú nepretržitú schopnosť kontrolovať našu legislatívnu slobodu a náš rybolov spôsobom, ktorý je pre nezávislú krajinu zjavne neprijateľný," bráni sa Johnson.

Francúzsky prezident Emmanuel Marcon uviedol, že dohoda "si vyžaduje úsilie najmä zo strany Spojeného kráľovstva".

 

img

 

"Nezabúdajme, že je to Veľká Británia, ktorá chcela vystúpiť z EÚ a potrebuje dohodu oveľa viac ako my," uviedol v Bruseli.

Napriek Johnsonovmu neústupčivému postoju si však britský minister zahraničia Dominic Raab myslí, že zostáva vyriešiť už iba detaily, konkrétne prístup lodí z EÚ do britských rybárskych vôd a pravidlá "rovnakých podmienok" na zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže medzi Britániou a euroblokom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies