Na španielskom letisku zaznamenali nový teplotný rekord

NETKY.SK • 11 August 2023, 11:10 • 2 min
Na španielskom letisku zaznamenali nový teplotný rekord

Španielsko-Horúčavy vo svete sa šplhajú nahor rýchlym tempom

slovakia

left justify in out

Tohtoročná letná sezóna je veľmi špecifická. Chladnejšie počasie v našej krajine rýchlo vystriedali tropické teploty. Po nich však nastúpili dlhotrvajúce dažde. Horúčavy trápia aj ostatné krajiny sveta. Viaceré z nich neboli ušetrené od obrovských ničivých požiarov. Na pomoc s ich likvidáciou odchádzali aj naše záchranné zložky. Kým v niektorých štátoch horúce počasie vystriedali nebezpečné povodne, z vyprahnutej španielskej Valencie hlásia teplotný rekord-takmer 50 stupňov. 

 

Nový teplotný rekord zaznamenali vo štvrtok 10. augusta 2023 v čase tretej vlny horúčav v španielskom meste Valencia. Na tamojšom letisku namerali približne 46,8 stupňa Celzia, čo je o takmer 3,5 stupňa viac v porovnaní s predchádzajúcim rekordom nameraným v roku 1986. Informoval o tom štátny meteorologický úrad AEMET, píše AFP. 

Najvyššiu teplotu však v Španielsku namerali 14. augusta 2021 - vtedy teplomer na meteorologickej stanici La Rambla v južnej provincii Córdoba ukazoval 47,6 stupňa Celzia. Horúčavy sužujúce väčšinu stredného, východného i južného Španielska sa majú v piatok zrejme zmierniť. Odborníci pripisujú čoraz častejšie vlny horúčav klimatickej zmene. So stúpajúcimi teplotami sa očakáva, že horúčavy sa začnú prejavovať častejšie aj intenzívnejšie, konštatuje AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies