Prekliatie rodiny Kennedyovcov: Prehľad tragédií v jednej z najslávnejších rodín

NETKY.SK • 21 November 2013, 10:14 • 2 min
Prekliatie rodiny Kennedyovcov: Prehľad tragédií v jednej z najslávnejších rodín

DALLAS - Pred 50 rokmi zavraždili v americkom Dallase demokrata, 35. prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, ktorý zastával tento úrad od roku 1961. Stalo sa to 22. novembra 1963 počas jeho cesty po Texase, ktorú absolvoval v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami.

slovakia

left justify in out

Rodina Kennedyovcov sa v polovici 20. storočia stala jedným z najznámejších rodinných klanov v USA, symbolom Ameriky. Tragické osudy jej členov sú však dôkazom toho, že moc, sláva a bohatstvo sprevádzajú neraz smútok, bolesť, choroba a násilná smrť.

Prinášame výberový chronologický prehľad tragédií v jednej z najslávnejších amerických rodín:

1941 - Jedno z deviatich detí Rose Elizabeth Kennedyovej-Fitzgeraldovej a Josepha Patricka Kennedyho st., dcéru Rose Marie "Rosemary" - v poradí ich tretie dieťa a prvú dcéru, ktorá sa narodila rok po bratovi, budúcom 35. prezidentovi USA Johnovi F. Kennedym - museli po nevydarenom zákroku v mozgu ako 23-ročnú umiestniť v ústave pre mentálne retardovaných.

12. augusta 1944 - Pri leteckom nešťastí počas druhej svetovej vojny zahynul americký pilot bombardéra Joseph Patrick Kennedy, najstarší z detí Rose Kennedyovej-Fitzgeraldovej a Josepha Patricka Kennedyho st.

13. mája 1948 - Vo veku 28 rokov zahynula pri leteckom nešťastí vo Francúzsku Kathleen Kennedyová, štvrté dieťa v poradí a druhá dcéra v rodine Kennedyovcov. Jej manžela Williama Johna Roberta Cavendisha, markíza z Hartingtonu, zavraždili počas druhej svetovej vojny.

22. novembra 1963 - Pri atentáte v Dallase zastrelili 35. prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, druhého syna z deviatich detí rodiny Kennedyovcov. Okolnosti atentátu zostali podnes nie celkom objasnené. Jeho syn Patrick sa v roku 1963 narodil predčasne a o dva dni neskôr zomrel. V roku 1955 porodila manželka J.F. Kennedyho, Jacqueline, mŕtvu dcérku.

5. júna 1968 - V losangelskom hoteli Ambassador vystrelil atentátnik Sirhán Bišára Sirhán na senátora Roberta Francisa "Bobbyho" Kennedyho. Tesne predtým sa Robert dozvedel, že bude kandidovať za prezidenta USA. V ten deň rozhodol najbohatší štát Ameriky Kalifornia, že za Demokratickú stranu sa proti republikánovi Richardovi Nixonovi postaví ďalší z klanu Kennedyovcov. Senátor podľahol ťažkým zraneniam na druhý deň, 6. júna 1968. S manželkou Ethel mal 11 detí. Najmladšia Rory Elizabeth sa narodila šesť mesiacov po smrti svojho otca.

1973 - Kvôli rakovine kostí museli Edwardovi Kennedymu Jr., synovi senátora Edwarda Moorea Kennedyho, synovcovi 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho a senátora Roberta F. Kennedyho, amputovať pravú nohu.

25. apríla 1984 - V dôsledku predávkovania drogami zomrel v Palm Beach na Floride 29-ročný David Anthony Kennedy, v poradí štvrté z 11 detí senátora Roberta F. Kennedyho a Ethel Skakelovej. Počas automobilovej nehody, ktorú v roku 1973 spôsobil jeho brat Patrick, utrpel David zlomeninu stavca chrbtice a odvtedy musel brať lieky na tíšenie bolesti. Analgetiká neskôr vymenil za drogy a stal sa od nich závislý.

31. decembra 1997 - Počas novoročnej lyžovačky v Aspenských Alpách v štáte Colorado zahynul po náraze do stromu ďalší zo synov senátora Roberta Francisa Kennedyho, Michael Lemoyne Kennedy, v poradí šieste dieťa Roberta a Ethel Kennedyovcov. V roku 1996 sa dostal do povedomia verejnosti aférou s mladistvou opatrovateľkou.

16. júla 1999 - Počas letu z Furfieldu na ostrov Martha's Vineyard v štáte Massachusetts sa stratilo súkromné lietadlo so synom zavraždeného 35. amerického prezidenta Johnom F. Kennedym ml., jeho ženou Carolyn a jej sestrou Lauren Bessettovou. Telá posádky spolu s troskami stroja našli počas rozsiahlej pátracej akcie o niekoľko dní.

20. mája 2008 - Ošetrujúci lekári senátora Edwarda Moorea Kennedyho - najmladšieho z detí Josepha a Rose Kennedyovcov, brata zavraždeného 35. prezidenta Johna F. Kennedyho - oznámili, že ich pacient má zhubný nádor na mozgu. Išlo o tzv. glióm, ktorý patrí k veľmi zriedkavým zato najhorším formám rakoviny mozgu. Z milióna ľudí ho zistia 20-30 osobám. Senátor E.M. Kennedy podľahol svojej chorobe 25. augusta 2009.

17. septembra 2011 - Vo veku 51 rokov zomrela najstaršia dcéra bývalého amerického senátora Edwarda "Teda" Kennedyho. Kara Kennedyová-Allenová zomrela na zlyhanie srdca vo fitnescentre v metropole Washington. V roku 2003 jej vyoperovali z pľúc zhubný nádor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies