Predstaviteľ misie: Sýria 'vynikajúco' začala s likvidáciou chemických zbraní

NETKY.SK • 7 Október 2013, 16:56 • 2 min
Predstaviteľ misie: Sýria 'vynikajúco' začala s likvidáciou chemických zbraní

BEJRÚT - Sýria si dnes vyslúžila pochvalu za to, že začala ničiť svoj chemický arzenál. Opozičný aktivista však uviedol, že svet iba dáva sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi čas na zabíjanie ďalších ľudí konvenčnými zbraňami. Napísala to agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ medzinárodnej misie, dohliadajúcej na likvidáciu zásob chemických zbraní, vyhlásil, že Damask začal vynikajúco. Aj Spojené štáty ocenili Sýriu za urýchlené napĺňanie rezolúcie OSN o zničení chemických zbraní a označili to za mimoriadne dôležité. Predstaviteľ spresnil, že počas nedeľných operácií sýrske sily použili rôzne nástroje na znefunkčnenie bojových hlavíc rakiet a bômb. Poznamenal však, že to bol iba začiatok prác, ktoré majú trvať do polovice roka 2014 a vyžadujú si spoluprácu všetkých strán. "Bol to vynikajúci prvý deň, s dôrazom na slove 'prvý'," povedal pre Reuters nemenovaný predstaviteľ medzinárodnej misie do telefónu z Damasku.

Asadova vláda bojujúca v občianskej vojne, ktorá si už vyžiadala vyše 100.000 obetí, súhlasila so zničením svojich chemických zbraní po tom, čo augustový útok plynom sarin usmrtil na predmestí Damasku stovky ľudí. Hoci najhorší útok chemickými zbraňami na svete za posledných 25 rokov sa už zrejme v Sýrii nebude opakovať, povstalci aj Asadovi vojaci pokračujú v každodennom zabíjaní konvenčnými zbraňami. Zahraničné vlády sa zo všetkých síl snažia ukončiť tento konflikt, ktorý sa môže rozšíriť do väčšiny regiónu.

Odborníci z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), podporovaní OSN, majú za úlohu do 1. novembra dohliadať na likvidáciu sýrskych chemických zbraní i zariadení, ktoré slúžili na ich výrobu. Zároveň majú dohliadnuť na likvidáciu všetkých chemických materiálov do konca júna 2014. "Sú míľniky a skúšky, ktoré ležia pred nami. Dúfame a očakávame, že spolupráca všetkých strán bude pokračovať, aby sme tieto míľniky dosiahli," vyhlásil predstaviteľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies