Sad Janka Kráľa dostane nový šat, mesto už čoskoro vyhlási architektonickú súťaž

NETKY.SK • 6 December 2020, 13:17 • 2 min
Sad Janka Kráľa dostane nový šat, mesto už čoskoro vyhlási architektonickú súťaž

BRATISLAVA - Bratislava postupne obnovuje Sad Janka Kráľa v Petržalke, architektonickú súťaž vyhlási v budúcom roku. O aktuálnom stave prác na obnove parku informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

slovakia

left justify in out

Nutné zásahy 

"V roku 2021 vyhlási Metropolitný inštitút Bratislavy súťaž na architektonickú štúdiu, na základe ktorej bude nasledovať v roku 2022 vypracovávanie projektovej dokumentácie a následne realizácia. Okrem toho ďalej bude prebiehať rekonštrukcia pomníka Daniela Tupého, štandardná údržba a arboristické rezy, vzhľadom na vysoký počet nutných zásahov," uviedla hovorkyňa a dodala, že celkové náklady na obnovu parku vrátane súťaže predbežne vychádzajú na približne viac ako jeden milión eur.

 

img


V roku 2020 mesto začalo v Sade Janka Kráľa s havarijnými výrubmi a dopracovala sa kompletná inventarizácia stromov celej lokality. "Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) schválil zámer obnovy, na základe podmienok KPÚ sa momentálne spracováva pamiatkový architektonicko-historický výskum," uviedla Rajčanová a dodala, že mesto nastavilo údržbu 1. intenzitnej triedy.

 

img

 

Postupne obnovili lavičky a drevené sedenie pri zverokruhoch a vysadil sa letničkový záhon na Tyršovom nábreží a cibuľoviny v Sade Janka Kráľa. "Na Tyršovom nábreží sme arboristicky ošetrili všetky dreviny, od Aucefé po parkovisko, časť k Starému mostu bola zatrávnená. Vykonala sa injektáž inváznych druhov a následne výruby a odstránenie pňov," doplnila hovorkyňa s tým, že aktuálne vykonávajú bezpečnostné arboristické rezy.

 

"Na gotickej veži s helmicou prebiehajú reštaurátorské práce. Spracováva sa polohopisné a výškopisné zameranie," uzavrela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona