Predsedníčkou Snemovne reprezentantov sa po prvýkrát stala žena!

NETKY.SK • 4 Január 2019, 07:22 • 2 min
Predsedníčkou Snemovne reprezentantov sa po prvýkrát stala žena!

WASHINGTON - Kalifornská demokratka Nancy Pelosiová sa opäť stala predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov.

slovakia

left justify in out

Do postu, ktorý zastávala aj v rokoch 2007 - 2011, ju v 435-člennom orgáne zvolili pomerom hlasov 220 ku 192. Pelosiová je prvou a zatiaľ jedinou ženou, ktorá sa tejto funkcie ujala. Po viac ako 60 rokoch je tiež prvou členkou Snemovne, ktorú do jej čela opätovne zvolili po návrate z menšiny. Naposledy sa tak stalo v roku 1955, keď sa predsedníctva ujal Sam Rayburn.

 

img

Zdroj: SITA

Pelosiová sa ujala funkcie počas 116. Kongresu a vyjadrila sa, že voliči si v novembrových voľbách, v ktorých Demokratická strana získala väčšinu v Snemovni, "vyžiadali nový začiatok" a vzhliadajú "ku kráse ústavy", aby poskytla vzájomnú kontrolu a vyváženie medzi zložkami moci.

K zvoleniu Pelosiovej zagratuloval už aj prezident Donald Trump, ktorý to nazval "ohromným, ohromným úspechom". Šéf Bieleho domu sa vyjadril, že dúfa, že budú spolupracovať na viacerých záležitostiach a myslí si, že to "dobre dopadne". "Myslím si, že to bude trochu iné, ako si mnoho ľudí myslí," vyjadril sa prezident počas nečakaného brífingu v Bielom dome.

 

img

Zdroj: SITA
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies