Afganistan pre USA sa mení na Vietnam

NETKY.SK • 26 November 2019, 10:06 • 2 min
Afganistan pre USA sa mení na Vietnam

WASHINGTON – Pre Spojené štáty by vojna v Afganistane, v ktorej stratili viac ako dva a pol tisíc vojakov a minuli asi jeden bilión dolárov, môže trvať ďalších niekoľko desaťročí. Americký prezident sa snaží nájsť východisko zo situácie a spôsob, ako dôstojnejšie ukončiť účasť na vojenských akciách v krajine, ktorá sa stáva pre USA "druhým Vietnamom“.

slovakia

left justify in out

USA a Taliban začali alebo skôr obnovili rokovania v Katare. Podľa bývaleho aktivistu Saida Akbara Agha "sa konajú tajne“.

 

Američania deň predtým konzultovali s afganskou vládou navrhovaný program: prímerie a začiatok priamych rokovaní medzi afganskými orgánmi a Talibanom. Okrem toho americký prezident Donald Trump povedal, že Washington pracuje na dohode.

 

Podľa slov Trumpa "v Afganistane končíme, pracujeme na dohode s Talibanom, uvidíme, ako bude ďalej“. Treba pripomenúť, že americký prezident predtým zrušil rokovania s Talibanom z dôvodu teroristického útoku v Kábule, čim dal bodku do procesu vyjednávania o afganskom urovnaní pozostávajúceho z deviatich kôl.

 

Experti z Pentagonu tvrdia, že "sa pripravuje plán na rýchle stiahnutie vojsk z Afganistanu v prípade rozhodnutia v nasledujúcich týždňoch“, a Trumpove kroky týkajúce sa Sýrie možno považovať za "generálnu skúšku“ toho, na čo sa on pripravuje v Afganistane.  

  

V samotnom Kábule, na najvyšších úrovniach moci jedna frakcia nie je proti obchodovaniu s Talibanom, druhá je proti. Napriek tomu, afganský prezident Mohamed Ashraf Ghani nedávno pripravil návrh sedembodovej cestovnej mapy pre mierový proces, ktorá zahŕňa rokovania s USA a NATO o stiahnutí vojenských jednotiek a spoluprácu s Afganistanom v nasledujúcom období, rokovania s Talibanom, vytvorenie konsenzu o mierovom procese s krajinami regiónu, ako aj posilnenie existujúceho štátneho systému, zlepšenie systému riadenia a práce organov činných v trestnom konaní a boj proti korupcii.

 

Okrem toho, vedúci civilný predstaviteľ NATO v Afganistane, Nikolas Kej uviedol, že "úplné stiahnutie jednotiek z Afganistanu nebude možné skôr, ako sa podpíše komplexná mierová dohoda prijatá na základe výsledkov medzi afganských rokovaní“. 

        

            



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies