Predsedníčka Súdnej rady Bajánková sa stretne s prezidentom Kiskom

NETKY.SK • 29 Október 2015, 17:31 • 2 min
Predsedníčka Súdnej rady Bajánková sa stretne s prezidentom Kiskom

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska prijme predsedníčku Súdnej rady Janu Bajánkovú. Stretnú sa 5. novembra. TASR o tom informovala kancelária Súdnej rady.

slovakia

left justify in out

„Čas stretnutia bude spresnený v najbližších dňoch,“ uviedla kancelária. O schôdzku s prezidentom požiadala Bajánková v reakcii na jeho minulotýždňové vyhlásenie. Kiska, ktorý má na stole návrh na vymenovanie 17 nových sudcov, naznačil, že sa s ich vymenovaním nebude ponáhľať.

 

Prezident oznámil, že chce spojiť akt vymenovania nových sudcov aj s požiadavkou na dodržiavanie etických pravidiel. Apeloval na Súdnu radu, aby takéto pravidlá prijala urýchlene ešte pred vymenovaním novej generácie sudcov.

 

O etickom kódexe sudcov sa na pôde rady diskutuje už roky. O ucelenom návrhu by mala rokovať v decembri. Potreba sudcovských posíl pre justíciu medzitým narastá. Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že súdom chýba aktuálne už 70 sudcov.

 

Kým vlani sudcov vymenoval Kiska a jeho predchodca Ivan Gašparovič celkovo štyrikrát, tento rok do justície nepribudli zatiaľ žiadni. Posledné menovanie sa uskutočnilo 16. decembra 2014. Proces sa spomalil, aj v dôsledku takzvaných sudcovských previerok, ktorými musia kandidáti najnovšie prejsť.

 

Zo 70 voľných miest už minister spravodlivosti Tomáš Borec určil súdom 65. Na všetky pozície sa uskutočnili výberové konania. Výnimkou je iba Okresný súd v Partizánskom, kde sa konkurz ešte len uskutoční, informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

 

Víťazi výberových konaní prechádzajú v súčasnosti procesom preverovania ich sudcovskej spôsobilosti. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) informoval, že mu k dnešnému dňu bolo predsedníčkou Súdnej rady doručených celkom 55 písomných žiadostí o zabezpečenie podkladov pre rozhodovanie.

 

V 33 prípadoch už NBÚ preverovanie ukončil a doručil Súdnej rade vyhodnotenie zhromaždených informácií. Z tohto počtu 17 kandidátov už rada schválila a predložila prezidentovi. O ostaných ešte len bude rozhodovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies