Predseda volebnej komisie sa ospravedlnil za zle pridelené volebné čísla

NETKY.SK • 19 November 2010, 08:28 • 2 min
Predseda volebnej komisie sa ospravedlnil za zle pridelené volebné čísla

Predseda volebnej komisie sa ospravedlnil za zle pridelené volebné čísla

slovakia

left justify in out

Predseda Mestskej volebnej komisie v Nitre Zoltán Daniš sa ospravedlnili kandidátom na poslancov do mestského zastupiteľstva za chybne pridelené volebné čísla. Nesprávne čísla dostali šiesti kandidáti za volebný obvod Zobor-Dražovce. K chybe malo dôjsť tak, že priezviská začínajúce sa písmenom M sa umiestnili pred priezviská začínajúce sa na K. Na chybu sa prišlo až dodatočne. Kandidáti preto museli investovať peniaze do nových propagačných materiálov a volebná komisia musela dať znova vytlačiť viac ako 7000 volebných lístkov.
Dotknutí kandidáti na poslancov do mestského zastupiteľstva hovoria o požiadavkách na náhradu škody za zvýšené náklady na tlač nových predvolebných materiálov, ďalšie financie si vyžiada aj tlač nových volebných lístkov. Podľa zapisovateľa mestskej volebnej komisie a zároveň prednostu Mestského úradu v Nitre Igora Kršiaka sa bude vinník hľadať iba ťažko. „My sme sa ospravedlnili a teraz ješitne hľadať vinníka a ukazovať prstom, kto je za to zodpovedný, to je vec druhá. Mestská volebná komisia zodpovedá jednak za registráciu a za vyhotovenie zoznamu, respektíve za zoradenie tých ľudí. Ale mestská volebná komisia súčasne nie je nejaký subjekt. To znamená, keď si niekto bude chcieť nárokovať škodu, mestská volebná komisia bude ťažko postihnuteľná. Ide o zoskupenie fyzických osôb, nominantov politických strán,“ pripomína Kršiak.
Zároveň spomenul, že za prípravu volieb zodpovedá podľa zákona obec, v tomto prípade mestský úrad. V prípade, že sa ukáže, že za pochybenie môžu konkrétni mestskí úradníci, nie je podľa jeho slov vylúčený ani ich osobný postih. „Pokiaľ sa preukáže, že za to bol zodpovedný niekto na úrovni úradu, samozrejme. Pokiaľ sa preukáže, že išlo o konanie, ktoré zanedbala mestská volebná komisia, tak tam dosah nemáme,“ skonštatoval. Obvodný úrad v Nitre a ani Ústredná volebná komisia sa k problému zatiaľ nevyjadrili. Podľa nitrianskeho viceprimátora Štefana Štefeka si za problémy môžu aj samotné politické strany, ktoré činnosť mestskej volebnej komisie mohli monitorovať prostredníctvom svojich nominantov, ktorých v nej majú.
„Nie je nutné situáciu dramatizovať. Predseda mestskej volebnej komisie poslal list všetkým dotknutým, to znamená šiestim kandidátom, kde sa posúvali tie čísla a poslal ospravedlňujúci list predstaviteľom politických strán, ktoré ich nominovali na kandidátku. Horšie by bolo, keby sa to stalo deň pred voľbami. Teraz sa všetko stihlo a komunálne voľby môžu mať normálny priebeh,“ myslí si Štefek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies