Predseda ČSSD: Rusnok zostavuje Zemanov kabinet, nie vládu odborníkov

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 12:46 • 2 min
Predseda ČSSD: Rusnok zostavuje Zemanov kabinet, nie vládu odborníkov

PRAHA - Novovymenovaný český premiér Jiří Rusnok od dnešného rána rokuje v pražskej Kramářovej vile o zložení novej úradníckej vlády.

slovakia

left justify in out

Stretol sa okrem iného so šéfom Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Jaroslavom Zavadilom. Ten však možnosť svojho začlenenia do kabinetu odborníkov odmietol. Rusnok sa stretne tiež s Janom Kohoutom, o ktorom sa hovorí ako o možnom ministrovi zahraničných vecí. Správu priniesol spravodajský web Novinky.cz.

Zavadil povedal Českej televízii po odchode z Kramářovej vily, sídla premiérov, že sa rozhodne neuchádzal o žiadne miesto v úradníckej vláde. Vysvetlil len, že prišiel podporiť schému úradníckej vlády - to znamená, že odborová organizácia súhlasí s touto schémou.

Podľa zdroja blízkeho vedeniu agrárnej komory by sa mal ministrom poľnohospodárstva stať šéf Potravinárskej komory Miroslav Toman. Okrem Kohouta sa má dnes s Rusnokom zísť aj Marie Benešová, o ktorej sa hovorí ako o možnej ministerke spravodlivosti. Benešová by o poste uvažovala, ale situácia nie je pre ňu jednoduchá. Má totiž advokátnu prax a rozpracované prípady, ktoré by musela rozdeliť iným kolegom. "Je to na dočasné obdobie a žiadna práve vytúžená pozícia to nie je," uviedla a dodala, že by s tým mala mnoho starostí.

Pri väčšine rezortov je ich obsadenie predmetom špekulácií. V zdravotníctve zaznievajú napríklad mená senátorov Vladimíra Drymla a Milady Emmerovej, ktorí majú blízko k prezidentovi Milošovi Zemanovi. Podľa šéfa sociálnych demokratov (ČSSD) Bohuslava Sobotku nevytvára nový premiér Rusnok vládu odborníkov, ale kabinet Strany práv občanov - zemanovcov (SPOZ). Rusnokove pôsobenie označil Sobotka za predvolebné pôsobenie SPOZ. Zdôraznil, že jeho vláda nebude životaschopná, ale napriek tomu ČSSD rešpektuje rozhodnutie prezidenta Zemana. Ten vyriešil politickú krízu v ČR po demisii premiéra Petra Nečasa tak, že vymenoval Rusnoka na post premiéra a poveril ho zostavením úradníckej vlády, teda vlády odborníkov.

Sobotka označil situáciu za "unikátny experiment", pretože sa nová vláda zostavuje úplne nezávisle od rozloženia politických síl v Poslaneckej snemovni, čiže dolnej komore českého parlamentu. Navyše ju personálne obsadzuje neparlamentná SPOZ.

"Martin Pecina, ktorý sa už vyjadril, že prijal ponuku na funkciu ministra vnútra, má byť volebným lídrom SPOZ v Moravskosliezskom kraji. Jan Kohout, o ktorom Rusnok hovorí ako o ministrovi zahraničia, má viesť kandidátku SPOZ v Prahe a potenciálna ministerka spravodlivosti Marie Benešová v stredných Čechách," upozornil predseda ČSSD. Dodal, že sám Rusnok je uvádzaný ako ekonomický expert SPOZ a bol na kandidátke SPOZ v komunálnych voľbách v roku 2010.

"Zatiaľ čo minulé úradnícke kabinety sa aspoň snažili predstierať nestraníckosť či nadstraníckosť a mali na čele dovtedy politicky neangažované osoby, kabinet Jiřího Rusnoka sa v tejto oblasti zatiaľ na nič nehrá," povedal Sobotka, ktorého citoval web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies