Predseda BSK Droba: Snahou Bratislavského kraja je zachrániť chátrajúce diela

NETKY.SK • 26 Október 2023, 13:30 • 2 min
Predseda BSK Droba: Snahou Bratislavského kraja je zachrániť chátrajúce diela

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozbehol projekt, ktorého cieľom je reštaurovanie a záchrana chátrajúcich diel. Iniciatíva tiež mapuje umenie vo verejnom priestore a popri odhaľovaní príbehov umeleckých diel sa snaží zvýšiť povedomie u nich. Prvým zreštaurovaným objektom je kinetická kovová plastika slovenskej sochárky Erny Masarovičovej na fasáde školského internátu v Dúbravke, ktorú zreštaurovali v ateliéroch VŠVU. Informovali o tom vo štvrtok na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

"Na území kraja nájdeme množstvo cenných umeleckých diel, ktoré si zaslúžia pozornosť. Kvôli nedostatočnému povedomiu a chýbajúcej systematickej inštitucionálnej starostlivosti ostali viaceré hodnotné diela zabudnuté alebo zničené," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Na projekte spolupracuje kraj s Galériou mesta Bratislavy (GMB). V prvej fáze mapuje zariadenia vo svojom vlastníctve, teda na stredných školách, internátoch, zdravotných strediskách či domovoch a centrách sociálnych služieb. Zdokumentovaných je aktuálne viac ako 80 artefaktov.

 

Mnohokrát ide o umenie, ktoré vzniklo v období 50. až 80. rokoch 20. storočia na objednávku pri stavbe budov s verejnou funkciou. Vznikli tak umelecké objekty, ktoré sú poplatné ideológii socialistického realizmu, ale aj také, ktoré nesú "originálny" autorský rukopis a zachovali si nadčasovú umeleckú hodnotu. K vybraným dielam realizuje BSK zároveň kunsthistorický výskum. Informácie vrátane fotografií budú súčasťou interaktívneho mapového portálu na webe kraja, k dispozícii bude od roku 2024.

 

V reštaurovaní umeleckých objektov plánuje kraj pokračovať, rovnako tak v kunsthistorickom výskume. Popularizovať tému chce aj prostredníctvom komentovaných vychádzok s kurátorským výkladom. "Za vznikom mnohých diel sa skrývajú nečakané príbehy a ich poznanie pomáha lepšie porozumieť prostrediu, v ktorom žijeme," podotýka vedúca oddelenia kultúry Úradu BSK Svetlana Waradzinová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Bratislavský samosprávny kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies