Globsec: Ocenenie za rozvoj demokracie a ochranu ľudských práv získali Schwarzenberg a Cichanovská

NETKY.SK • 8 Október 2020, 05:53 • 2 min
Globsec: Ocenenie za rozvoj demokracie a ochranu ľudských práv získali Schwarzenberg a Cichanovská

Bratislava - Tohtoročnú Česko-slovenskú transatlantickú cenu slobody udeľovanú za mimoriadne zásluhy pre rozvoj demokracie a podporu ľudských práv si v stredu večer prevzali český politik Karel Schwarzenberg a líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

slovakia

left justify in out

Z konferencie Globsec o tom informovala Lucia Milanová zodpovedná za komunikáciu a marketing. Českému politikovi a exministrovi zahraničných vecí Schwarzenbergovi odovzdal ocenenie šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok.

 

img

 

"Karel Schwarzenberg je významný český politik, ktorý sa zasadil za slobodu a ľudské práva. Rovnako sa výrazne angažoval v politických funkciách a verejnom živote v bývalom Česko-Slovensku a dodnes v Českej republike," uviedol na sociálnej sieti Korčok.

 

Súvisiaci článok: Globsec: V Bratislave vystúpili šéf WHO aj prezidentka Čaputová

 

 

Karel Schwarzenberg dvakrát stál na čele českej diplomacie. "Ak si malý štát chce získať prestíž, musí byť podľa neho „rozpoznateľný na medzinárodnom javisku“. Je dobré nájsť si popri rutinnej zahraničnej politike aj vlastnú „niku“. Počas jeho éry to bola oblasť ľudských práv," doplnil Korčok. 

 

img

 

Sviatlana Cichanovská si prevzala ocenenie z rúk analytika a bývalého ministra zahraničia Pavla DemešaCenu každoročne spoločne udeľuje organizácia Globsec a česká euroatlantická rada Jagello 2000.

 

V minulosti ju získali napríklad bývalý český minister obrany Alexander Vondra, bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, niekdajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová či predchodca súčasnej slovenskej hlavy štátu Andrej Kiska.

 

img

 

Laureáti získali ocenenie v rámci dvojdňovej bezpečnostnej konferencie Globsec Bratislava fórum 2020, ktorá sa za prísnych hygienických opatrení koná v Bratislave.

 

V dôsledku súčasnej pandémie sa uskutočňuje v tzv. hybridnom režime, pričom väčšina účastníkov sa na diskusiách zúčastňuje len virtuálne.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies