Predmenštruačný syndróm je nepríjemnou zdravotnou komplikáciou, týchto žien sa týka najčastejšie

NETKY.SK • 13 August 2018, 13:12 • 2 min
Predmenštruačný syndróm je nepríjemnou zdravotnou komplikáciou, týchto žien sa týka najčastejšie

PMS trápi čoraz väčšie percento žien a život im dokáže poriadne skomplikovať. Koho sa týka najčastejšie a ako s ním bojovať?

slovakia

left justify in out

Zlá nálada, depresie, nezastaviteľná chuť na sladké, opuchy končatín, pnutie v prsiach i nafúknuté brucho. Toto sú prejavy, s ktorými sa pravidelne stretávajú mnohé ženy. Ide o príznaky takzvaného PMS, respektíve predmenštruačného syndrómu, ktorým trpí čoraz viac žien. Ktoré z nás sú však rizikovými skupinami?

 

Vedcom sa doposiaľ nepodarilo úplne objasniť príčiny vzniku PMS ani to, prečo sa u jednej ženy vyskytujú a u inej nie. Je pravdepodobné, že to súvisí s genetikou, ale aj celkovou citlivosťou organizmu na hormonálne výkyvy. Niektorá z nás to skrátka znáša lepšie, druhá horšie. Dôležitú úlohu tu však zohráva aj životospráva.

 

Najrizikovejšími skupinami, u ktorých sa PMS vyskytuje sú mladé ženy, ktoré ešte nemajú ustálený hormonálny systém a dámy trpiace dlhodobým stresom. Ako si teda s týmito nepríjemnými prejavmi poradiť?

 

Lekári odporúčajú dopriať si dva týždne pred menštruáciou dostatok spánku, primeranej fyzickej aktivity (vhodná je aj hormonálna joga), ale aj úpravu jedálnička. Obmedziť by sme mali predovšetkým rýchle cukry, alkohol, kofeín, nikotín, ale aj soľ. Pomôcť vedia tiež bylinky a potravinové doplnky upravujúce hladiny hormónov. Priaznivé účinky na podobné stavy môžu mať aj niektoré druhy hormonálnej  antikoncepcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies