Pred štátnym sviatkom sa netrpezlivo očakáva kráľov prejav

NETKY.SK • 20 Júl 2011, 11:39 • 2 min
Pred štátnym sviatkom sa netrpezlivo očakáva kráľov prejav

Pred štátnym sviatkom sa netrpezlivo očakáva kráľov prejav

slovakia

left justify in out

img

Niektoré flámske noviny v Belgicku dnes naznačili, že kráľ Albert II. sa prvýkrát v kruhu dôverných osôb zmienil o možnosti pripraviť miesto svojmu nástupcovi. Preto sa v Belgicku očakáva príhovor kráľa naplánovaný na 13.00 h.
      Belgicko je už vyše 400 dní bez riadne sformovanej vlády. Kráľovstvo 21. júla bude sláviť štátny sviatok Deň Belgicka, resp. Sviatok Belgicka. Viaže sa k dátumu 21. júla 1831, keď v Bruseli zložil ústavný sľub Leopold, zakladateľ sasko-kobursko-gothajskej dynastie.
      V situácii, keď sa politicky krajina v domácej politike dostala do slepej uličky, sa panovníkov prejav očakáva s mimoriadnou pozornosťou. "Bude to nepochybne najtvrdší a najdôležitejší prejav od roku 1993, keď bol Albert korunovaný za kráľa," vyhlásil Herman De Croo (Open VLD). "Očakávam silné posolstvo, lebo (panovník) nemá vo zvyku prednášať bezobsažné prejavy," uviedol De Croo pre flámske noviny Belang Van Limburg.
      Podľa iného vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Bel RTL "Kráľ je znepokojený (...), ale nie je jeho štýlom, aby  opustil loď, keď je v problémoch". Podľa informácií, ktoré sprostredkovali denníky La Derniere Heure i La Libre Belgique, kráľ sa dnes uspokojí s tým, že využije svoje "právo varovať", zmienil sa historik Vincent Dujardin. Albert II. vie lepšie ako ktokoľvek iný, že nekončiace sa politické prekáračky napokon skončia stratou dôveryhodnosti krajiny na medzinárodnom poli a podryjú hospodársku a sociálnu situáciu.
      Noviny tiež priniesli informáciu, že princ Laurent nie je uvedený v dnes zverejnenom komuniké Kráľovského paláca, v ktorom je rozpísaná účasť kráľovskej rodiny na sviatku 21. júla. Tým sa potvrdzuje to, čo sa už v krajine tušilo, že niektoré Laurentove aktivity nie sú v súlade s oficiálnou kráľovskou verziou. Princovi Laurentovi sa vyčíta napríklad jeho sporná cesta do Konga a ďalšie iniciatívy.
      Belgická kráľovská rodina začne oslavy štátneho sviatku už dnes koncertom. Vo štvrtok sa zúčastní na slávnostnej omši Te Deum. Predpoludním si na Námestí palácov pozrú vojenskú prehliadku. V programe sú ďalšie koncerty a ohňostroj.
      Belgicko v septembri 1830 vyhlásilo nezávislosť od Holandského kráľovstva. Belgickou revolúciou sa skončila existencia Kráľovstva holandského, ktoré v jednom štáte tvorili Belgicko a Holandsko. V Bruseli vznikla 26. septembra dočasná vláda, zvolení boli členovia Národného kongresu. Vypracovali ústavu, v ktorej sa konštatovalo, že Belgicko je dedičná a parlamentná monarchia s ministerskou zodpovednosťou. Za kráľa zvolili Leopolda, zakladateľa sasko-kobursko-gothajskej dynastie. Po tom, ako 21. júla 1831 zložil v Bruseli ústavný sľub, nastúpil na trón pod menom Leopold I. Ten deň sa zo zákona prijatého 27. mája 1890 stal belgickým štátnym sviatkom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies