Pred rokovaním Európskej rady Nečas "ladil struny" u Klausa

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:15 • 2 min
Pred rokovaním Európskej rady Nečas "ladil struny" u Klausa

Pred rokovaním Európskej rady Nečas "ladil struny" u Klausa

slovakia

left justify in out

img

Agenda Európskej rady, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň, a summitu EÚ na konci októbra bola hlavnou náplňou dnešnej schôdzky predsedu českej vlády Petra Nečasa (ODS) s prezidentom ČR Václavom Klausom na Pražskom hrade.
      "Vzhľadom na to, že existuje veľmi úzka kooperácia, ale aj istá deľba práce, medzi prezidentom republiky a predsedom vlády vo vzťahu k týmto európskym summitom, tak je naším zvykom si vzájomne vymeniť stanoviská a pozície," uviedol Nečas po stretnutí.
      "Pán prezident, vzhľadom na to, že má skúsenosť predsedu vlády a ministra financií, tak má veľmi podobné postoje ako vláda ČR, to znamená: my sme za istú koordináciu rozpočtových politík, a predovšetkým za väčšiu väzbu na striktné dodržiavanie pravidiel, ktoré musia platiť pre všetkých, a za striktný tlak proti rastu deficitu, respektíve za veľmi prísny tlak na znižovanie deficitu. Všetky kroky, ktoré idú týmto smerom, vítame a podporujeme," vysvetlil predseda vlády.
      "Súčasne platí, že kroky, ktoré by sa pokúšali obmedziť suverenitu národných vlád a parlamentov v rozpočtovej oblasti -- napríklad že by sa museli predkladať rozpočty, ich návrhy, orgánom EÚ skôr než do národného parlamentu; alebo že by sa museli predkladať do (národného) parlamentu súčasne s odporúčaniami (Európskej) rady, ktoré sa týkajú konvergenčného programu --, sú kroky, s ktorými my nesúhlasíme," dodal Nečas.
      Stretnutie premiéra s prezidentom sa konalo iba deň po symbolických prvých 100 dňoch vládnutia nového kabinetu. Ten má za sebou prvé výrazné škrty a rozpočtové úspory, je v spore s odborármi a na zásadné reformy sa ešte len chystá.
      Plány vlády na zásadné reformy môže skomplikovať zmena pomerov v Senáte po druhom kole víkendových volieb do tretiny hornej komory. Ak kandidáti opozičnej ČSSD uspejú aspoň v 12 z 27 volebných obvodov, ľavica v Senáte dokáže niektoré reformné kroky vlády prinajmenšom zdržiavať či korigovať.
      Prezident  Václav Klaus však na dnešnej schôdzke s premiérom Nečasom vládu po 100 dňoch nehodnotil.
      "K tomu sme sa skutočne nedostali. Sto dní vlády je skôr symbolická mediálna záležitosť než reálny politický prah niečoho. Navyše je diskusia, odkedy sa tých 100 dní má rátať: či od vymenovania premiéra, od vymenovania vlády, alebo od odhlasovania dôvery vláde," poznamenal premiér Nečas pre TASR.
      Vyjadril však nádej, že voľby do Senátu plány vlády neohrozia a ľavica v hornej komore nebude môcť návrhy vládnych zákonov blokovať, ale maximálne iba korigovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies