Pred 25 rokmi zanikol Zväz sovietskych socialistických republík

NETKY.SK • 30 December 2016, 12:43 • 2 min
Pred 25 rokmi zanikol Zväz sovietskych socialistických republík

MOSKVA - Pred 25 rokmi - 31. decembra 1991 - zanikol Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR), impérium zrodené po krvavej občianskej vojne 30. decembra 1922.

slovakia

left justify in out

Jeho zakladajúcimi zväzovými republikami boli Ruská sovietska federatívna socialistická republika, Ukrajinská sovietska socialistická republika, Bieloruská sovietska socialistická republika a Zakavkazská sovietska federatívna socialistická republika, ktorej súčasťou boli Arménsko, Azerbajdžan a Gruzínsko.

 

Zánik ZSSR sa spája najčastejšie s príchodom politika Michaila Gorbačova na najvyššie posty v Komunistickej strane Sovietskeho zväzu (KSSZ) a vo vedení štátu. Politbyro Ústredného výboru (ÚV) KSSZ zvolilo 11. marca 1985 Gorbačova za generálneho tajomníka KSSZ. O dva roky neskôr Gorbačov predniesol návrh, aby bol zrušený desaťročia zaužívaný systém menovania straníckych funkcionárov zhora nadol. V živote sovietskej spoločnosti sa začal presadzovať fenomén svetovými politológmi nazvaný "glasnosť" a "perestrojka".

 

Najvýraznejšiu stopu zanechal Gorbačov na medzinárodnom fóre, keď obnovil stretnutia najvyšších predstaviteľov ZSSR a USA v záujme zlepšenia vzťahov so Západom. Za svoj najdôležitejší cieľ považoval ukončenie pretekov v zbrojení a tak v roku 1985 navrhol zmrazenie ďalšieho rozmiestňovania rakiet stredného doletu v Európe a moratórium na skúšobné jadrové pokusy pod zemou.

 

K prvému stretnutiu 40. amerického prezidenta Ronalda Reagana s Gorbačovom došlo vo švajčiarskej Ženeve v novembri 1985. Ich druhé stretnutie na najvyššej úrovni sa uskutočnilo na Islande v Reykjavíku v októbri 1986. Dohodli sa, že USA a ZSSR za desať rokov zlikvidujú všetky svoje balistické rakety.

 

Krátko predtým sa vo švédskom Štokholme predstavitelia 35 štátov zišli na zasadnutí Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe, na ktorej sa dohodli na včasnom informovaní o pohybe vojsk. Krajiny Varšavskej zmluvy súhlasili s povinnou inšpekciou svojich vojsk zástupcami Severoatlantickej aliancie (NATO) a neutrálnych štátov.

 

Vnútropolitický vývoj v ZSSR však nebol tak jednoznačne úspešný ako pôsobenie Gorbačova v diplomacii. V júli 1988 sa na 19. celozväzovej konferencii KSSZ zostril spor medzi generálnym tajomníkom KSSZ a moci zbavenými členmi vedenia strany. Vznikol nový zastupiteľský zbor, ktorý mal nahradiť Najvyšší soviet ZSSR. Reformy v politickej oblasti mali pozitívny dopad na slobodu a rozvoj demokracie. Ekonomická situácia krajiny sa zhoršovala, čo viedlo v ZSSR k znovuzavedeniu lístkového systému na základné potraviny.

 

Hlavným oponentom Gorbačova bol Boris Jeľcin, ktorý vo voľbách získal poslanecký mandát a stal sa tak 12. júna 1991 prvým slobodne zvoleným prezidentom Ruskej federácie (RF). Bol presvedčený, že je potrebné urýchliť transformáciu na trhovú ekonomiku.

 

Dôležitú úlohu v rozpade ZSSR zohral aj vnútrostranícky a štátny prevrat 18. augusta 1991. Proklamovaným dôvodom mala byť neschopnosť Michaila Gorbačova viesť krajinu pre zlý zdravotný stav. Gorbačov bol v tom čase na Kryme. V priebehu týždňa väčšinu vodcov prevratu zatkli. Jeľcin vyzval na občiansku neposlušnosť, pučistov označil za zločincov, prevzal kontrolu nad vojskom na území Ruska a zastavil činnosť komunistickej strany. Augustové udalosti v roku 1991 viedli k neodvratnému zániku sovietskeho impéria. Emancipáciu vnútri ZSSR začali pobaltské štáty už v roku 1990 a po potlačení štátneho prevratu začali vyhlasovať nezávislosť aj ostatné republiky ZSSR. V Moskve došlo k zrušeniu celozväzových inštitúcií a mnohých ministerstiev.

 

Pobaltské republiky vyhlásili nezávislosť do 4. novembra 1991, o mesiac neskôr - 8. decembra 1991 - prezidenti Ruska a Ukrajiny Boris Jeľcin a Leonid Kravčuk presvedčili predsedu Najvyššieho sovietu Bieloruska Stanislava Šuškieviča, aby súhlasil s rozpustením Sovietskeho zväzu a jeho nahradením voľným združením - Spoločenstvom nezávislých štátov (SNŠ). K tomuto kroku sa 21. decembra 1991 pripojilo 11 ďalších zväzových republík.

 

Vznik SNŠ bol potvrdený v Alma-Ate, mimo zoskupenia zostali iba pobaltské štáty Lotyšsko, Estónsko a Litva, ako aj Gruzínsko.

 

Prvý a zároveň aj posledný prezident ZSSR Michail Gorbačov abdikoval na úrad 25. decembra 1991 a 31. december 1991 znamenal definitívny zánik ZSSR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies