Mozog asi nepresvedčíme o tom, že zdravé jedlo je chutnejšie...
Aj vy to poznáte? Nech sa akokoľvek snažíme, nedokážeme si povedať, že nezdravé jedlo nie je chutné. Lákať nás bude vždy a v slabej chvíli mu prepadneme. Vyprážané a sladké jedlá nám skrátka chutia najviac. Ale prečo vlastne?
Napriek tomu, že tuky a sacharidy by sme rozhodne nemali prijímať vo väčších množstvách a už vôbec nie v takej podobe, ktorú nám ponúka rýchle občerstvenie, ľudský mozog k nim inklinuje najviac. Preto sa nás neustále pokúša presviedčať, že práve toto nám chutí. Dokázala to štúdia odborníkov z Yale University, ktorá sa zaoberala metabolickým fungovaním buniek. Zistila, že potraviny obsahujúce kombináciu cukrov a tukov vyhodnocuje náš mozog ako väčší zdroj energie, preto k nim prirodzene inklinuje. A nás neopúšťa túžba zhrešiť.
Ako ukázala štúdia, mozog má schopnosť vyhodnotiť približnú kalorickú hodnotu jednotlivých jedál. Problém je ale v tom, že pokrmy kombinujúce cukry aj tuky sa s výnimkou materského mlieka v prírode nenachádzajú, preto ich automaticky nadhodnocuje. Domnieva sa, že telu zabezpečia dostatočný príjem živín a energie, čo však v tomto prípade nie je pravda. Takéto jedlá nás totiž zasýtia len na krátko a následne siahame po ďalšom chode, čo smeruje k prejedaniu a následnej obezite.
Mozog sa teda ešte nenaučil rozpoznávať moderné jedlá, preto nám nedokáže poskytnúť pomyselnú „brzdu“ v chuti na ich konzumáciu. Kým sa to naučí, budeme si musieť vystačiť len s dostatočne vytrénovaným sebazaprením.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies