Pre štrajk proti návrhu ústavy v Nepále odstavili dopravu, školy aj obchody

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 12:52 • 2 min
Pre štrajk proti návrhu ústavy v Nepále odstavili dopravu, školy aj obchody

KÁTHMANDU - Vo viacerých častiach Nepálu dnes pre štrajk proti kontroverznému návrhu ústavy nefungovala doprava, zatvorené boli školy aj obchody. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Štrajk zvolala opozičná Komunistická strana Nepálu (maoisti), ktorá požaduje v procese tvorby novej ústavy rokovania za okrúhlym stolom. Polícia uviedla, že v Káthmandu doposiaľ zatkla 60 ľudí, ktorí sa pokúšali vynútiť si zrušenie protestu. Ďalších desať ľudí zatkli v okrese Makwanpur v centrálnej časti Nepálu.

 

Preventívne opatrenia narušili život vo všetkých veľkých mestách. Polícia uviedla, že bezpečnostné opatrenia posilnila v celej krajine, aby zabránila "neželaným incidentom".

 

Odporcovia štrajk zvolali na protest proti procesu, ktorý vláda uplatňuje pri tvorbe novej ústavy. O jej návrhu rokoval najskôr príslušný parlamentný výbor, v pondelok a utorok potom výsledky poslanci predstavili verejnosti. Proti návrhu následne protestovali Nepálčania vo viacerých častiach krajiny, pretože podľa nich nerešpektuje ich práva a požiadavky.

 

Nová ústava je jedným z opatrení, prisľúbených v roku 2006 pri podpise mierovej dohody medzi vládou a maoistickými povstalcami. Dohoda vtedy v krajine ukončila desaťročie občianskej vojny, v ktorej zahynulo vyše 17.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies