Pre školy s rómskymi žiakmi obstarajú ďalšie pomôcky

NETKY.SK • 13 Apríl 2014, 13:49 • 2 min
Pre školy s rómskymi žiakmi obstarajú ďalšie pomôcky

BRATISLAVA - Dvesto škôl sa zapája do projektu, ktorý má pomôcť vzdelávať deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. V školách pôsobia asistenti, ktorí pomáhajú pri výučbe, školy tiež dostali vybavenie na to, aby žiaci mohli poobede navštevovať krúžky a z eurofondov platia učiteľov, ktorí tieto krúžky vedú.

slovakia

left justify in out

Niektoré školy dostali záhradné náradie, iné napríklad hudobné, športové či kuchynské vybavenie. V súčasnosti rezort školstva spustil elektronickú aukciu na ďalšie didaktické balíčky.

 

Na aktivitách projektu sa zúčastňuje nielen 28 000 žiakov z marginalizovaného rómskeho prostredia, ale všetkých 45 000 žiakov, ktorí školy navštevujú. „Cieľom projektu je zabezpečiť deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia celodenný výchovný systém,“ informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. V školách preto pracuje na dohodu o pracovnej činnosti 2 500 pedagógov, ktorí vedú poobedné krúžky. Metodicko-pedagogické centrum učiteľom z prostriedkov projektu každý mesiac hradí mzdu, na školy tak mesačne putuje suma 500 000 eur. Na každej škole tiež pracujú dvaja asistenti učiteľa, ktorým pravidelne refundujú z eurofondov mzdu.

 

Pre dve stovky škôl zabezpečili aj didaktické balíčky, ktoré si školy vytvorili podľa svojich potrieb. V Základnej škole Lok Levice žiadali kuchynské vybavenie, dostali napríklad parný hrniec, sadu hrncov, rýchlovarné kanvice, panvice aj rôzne ďalšie kuchynské pomôcky. Zo športového náradia si objednali napríklad florbalové hokejky, činky či detské bicykle. Základná škola v Smižanoch zas požadovala záhradné náradie, fúriky, rýle, hrable, rebríky alebo motyky. Získali aj hudobné nástroje - bicie, varhany, gitaru, flauty, ale aj prenosný ozvučovací systém. Kompletné kuchynské vybavenie zas smerovalo do školy v Rožňave. Pomôcky pre športové krúžky dostala Základná škola Kružlová, a to kolobežky, bicykle, vybavenie na bedminton, stolný tenis, tenis, florbal ale aj bowling.

 

Národný projekt Vzdelávaním pedagogických zamestnancov k inklúzii marginalizovaných rómskych komunít funguje štvrtý rok. Celkový objem finančných prostriedkov predstavuje takmer 25 miliónov eur. Metodicko-pedagogické centrum našlo možnosť na ďalšie predĺženie projektu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies