Pre požiare rastú obavy z možného zvýšenia rádioaktívneho žiarenia

NETKY.SK • 6 August 2010, 07:42 • 2 min
Pre požiare rastú obavy z možného zvýšenia rádioaktívneho žiarenia

Pre požiare rastú obavy z možného zvýšenia rádioaktívneho žiarenia

slovakia

left justify in out

img

Ruskí vojaci dnes pre blížiace sa požiare premiestnili na bezpečné miesto rakety a delostrelectvo, umiestnené na základni pri meste Naro-Fominsk, ležiace asi 70 kilometrov juhozápadne od Moskvy.
      Podľa očitých svedkov sa plamene rýchlo šírili krajinou v dôsledku silného vetra. Predstavitelia civilnej ochrany vyjadrili obavy, že plamene by mohli zvýšiť rádioaktívne žiarenie.
      Ako povedal ruský minister pre mimoriadne situácie Sergej Šojgu, je nebezpečenstvo, že do ovzdušia by sa spolu s popolom mohla dostať zem, kontaminovaná jadrovým výbuchom v Černobyle v roku 1986.
      Podľa Šojguových slov sa robí všetko preto, aby sa takémuto scenáru zabránilo a ovzdušie obzvlášť prísne monitorujú v Brianskej oblasti blízko Ukrajiny a Bieloruska.
      Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes prerušil dovolenku a z Krymu sa vrátil do Kyjeva, aby mohol osobne kontrolovať opatrenia na prevenciu požiarov.
      Janukovyč kritizoval ministra obrany Mychajla Ježeľa, že neprijal potrebné opatrenia. Prezident nevylúčil, že požiar v Dnepropetrovskej oblasti, kde zhorelo 400 hektárov lesa, vznikol kvôli prítomnosti vojakov.
      Zároveň Janukovyč požiadal primátorov miest a šéfov okresov, aby verejnosť vyzvali na obmedzenie vstupu do lesov v najbližších dvoch alebo troch týždňoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies