Pravda o Asadovi a jeho vláde v Sýrii: Prečo ho chce Západ zvrhnúť?!

NETKY.SK • 18 December 2015, 10:44 • 2 min
Pravda o Asadovi a jeho vláde v Sýrii: Prečo ho chce Západ zvrhnúť?!

DAMASK – Prezident Sýrie Bašár Asad rozdelil svet na dva tábory. Na štáty, ktoré chcú, aby v Sýrii ostal pri moci a na štáty, ktoré podporujú tzv. „umiernených radikálov“, ktorí bojujú proti nemu. Ide však väčšinou o Západné štáty a spojencov USA, ktoré bojujú proti Asadovi.

slovakia

left justify in out

Ako to však v Sýrii pred vypuknutím občianskej vojny vyzeralo? Politický analytik Nile Bowie napísal pre ruský web RT.com článok, ako to v Sýrii v skutočnosti bolo.

 

Ľudské práva

Rodina Bašára Asada patrí k Alawidskej orientácii umierneného islamu. To znamená, že ženy majú rovnaké práva ako muži – môžu študovať, dostanú rovnakú zdravotnú starostlivosť a vzdelanie. Nemusia nosiť burku a islamské právo Šáría nie je súčasťou ústavy. Sýria je jediná arabská krajina, v ktorej netolerujú extrémistické islamistické hnutia.

 

Kresťanstvo

Asi 10% obyvateľov Sýrie sa hlási ku kresťantvu. Práva týchto ľudí nie sú potlačované a sú naplno integrovaní v spoločnosti. Nie sú ani vylúčení z participácie na politickom živote. V ostatných arabských krajinách sú kresťania prenasledovaní a ich práva sú obmedzené. Dokonca až päť pápežov malo sýrsky pôvod.

 

V Sýrii dominuje najmä Ortodoxná cirkev Antioch, Arménska apoštolská cirkev, okrem nich sú v Sýrii aj rímski katolíci a protestanti.

 

Neobyčajná arabská krajina

- Sýria je krajina otvorená západnej spoločnosti a kultúre ako nijaká iná západná krajina.

 

- Funguje tam sloboda slova a médií.

 

- Jediná krajina, ktorá pomohla irackým utečencom bez akejkoľvek sociálnej, politickej, alebo náboženskej diskriminácie.

 

- V krajine zakázali geneticky modifikované plodiny (GMO), pretože nechcú experimentovať so zdravím občanov.

 

Izrael

Sýria je proti sionizmu a vláde Izraela. Po tom, ako objavili v Golanských výšinách, ktoré od roku 1967 okupuje Izrael ropu, Netanjahu požiadal Obamu, aby uznal Golanské výšiny za ich územie.

 

Bowie identifikoval dva najdôležitejšie body, pre ktoré chce Západ zvrhnúť Asada

Sýria je jedna z mála krajín na Strednom východe, ktorá nemá dlhy v Medzinárodnom menovom fonde. To znamená, že im krajiny v MMF nemôžu diktovať podmienky splatenia, čo vedie k ďalšiemu bodu.

 

Sýria je stále vlastníkom svojich ropných polí a spoločnosti, ktorá ropu ťaží a obchoduje s ňou. V krajine je asi zásoba ropy asi 2500 miliónov barelov a je plne v rukách štátu. O privatizáci sa nauvažuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies