Pracovníci z Diaľničnej patroly počas horúčav pravidelne kontrolujú naše cesty

NETKY.SK • 1 August 2023, 12:15 • 2 min
Pracovníci z Diaľničnej patroly počas horúčav pravidelne kontrolujú naše cesty

Bratislava-Horúce letné počasie nevplýva len na ľudí, ale i na cestné komunikácie

slovakia

left justify in out

Letná sezóna je typická horúcim počasím. Už ani v našich zemepisných šírkach nie je núdza o tropické teploty, ktoré ovplyvňujú kondíciu i denný režim človeka. Vysokými teplotami trpia nielen ľudia, ale všetko živé na zemi. Stúpajúce hodnoty na teplomeroch v letnom období trápia aj vodičov dopravných prostriedkov a ovplyvňujú aj stav našich vozoviek. 

 

Vodiči automobilov v našej krajine často šomrú na to, ako naše cesty vyzerajú. Kolóny kvôli opravám komunikácií sa tvoria väčšinou v najfrekventovanejších časoch a učia motoristov k čoraz väčšej trpezlivosti. Obzvlášť vodiči citlivo vnímajú obmedzenia na diaľničných úsekoch. Práve vďaka diaľniciam sa do cieľa dostanú oveľa skôr. Svoj podiel na stave ciest má však aj spomínané horúce počasie, ktoré poškodzuje ich povrch.

 

Vysoké teploty môžu mať vplyv aj na stav diaľnic a rýchlostných ciest. Stav vozovky kontrolujú vozidlá Diaľničnej patroly minimálne štyrikrát za deň. Ak sa na komunikácii vytvorí deformácia na lokálnej úrovni, v Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) operatívne pristupujú k oprave. V utorok 1. augusta 2023 o tom informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

"Kontrola prebieha aj zo strany regionálnych stredísk správy a údržby diaľnic a rýchlostných ciest. Pokiaľ zistia nerovnosti, označia ich a v čo najskoršom čase zabezpečia opravu," priblížila Žgravčáková s tým, že podľa toho, o akú ide nedokonalosť, sa pristúpi k zmierneniu nerovnosti, teda k frézovaniu. NDS upozorňuje, že motoristi by počas horúčav nemali preceňovať svoje schopnosti. Nemali by tiež zabúdať na dostatok tekutín. Je potrebné ale myslieť aj na bezpečnosť cestárov.

 

"NDS apeluje na motoristov, aby dodržiavali obmedzenia súvisiace s opravnými prácami, a to najmä rešpektovanie rýchlostných limitov. Záleží nám totiž nielen na bezpečnosti motoristov, ale aj na zachovaní bezpečnosti našich pracovníkov v teréne," uviedla Žgravčáková. Najčastejším dôvodom nehôd je podľa NDS práve nepozornosť alebo nerešpektovanie predpísanej zníženej rýchlosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies