Pozostatky cára Ivana VI. z 18. storočia údajne našli na severe krajiny

NETKY.SK • 14 September 2010, 07:01 • 2 min
Pozostatky cára Ivana VI. z 18. storočia údajne našli na severe krajiny

Pozostatky cára Ivana VI. z 18. storočia údajne našli na severe krajiny

slovakia

left justify in out

img

Pozostatky ruského cára Ivana VI. z 18. storočia, ktorý strávil väčšinu svojho života uväznený na samotke, pravdepodobne objavili amatérski bádatelia na severe Ruska. Informoval o tom dnes šéf výskumnej skupiny, podnikateľ Anatolij Karanin.
      Po tom, ako v Rusku identifikovali a opätovne pochovali pozostatky cára Mikuláša II., ostával Ivan VI. jediným cárom, ktorého miesto pochovania nebolo známe.
      "Počas vykopávok v Cholmogory (v Archangeľskej oblasti) sa nám poradilo nájsť pozostatky ruského detského cára Ivana VI. Antonoviča. Až do tejto chvíle bolo miesto jeho pochovania neznáme," citovala Karanina tlačová agentúra RIA Novosti.
      Ivana VI. vyhlásili za panovníka v roku 1740 vo veku dvoch mesiacov a piatich dní, zvrhli ho počas prevratu o rok neskôr. Ako štvorročného ho izolovali od jeho rodičov a držali osamote v meste Cholmogory neďaleko Bieleho mora.
      V roku 1756 ho premiestnili do pevnosti Šlisselburg pri Petrohrade, kde ho väznili ako anonymného väzňa. Keď mal 23 rokov a došlo k pokusu o jeho vyslobodenie, stráže ho dobodali na smrť.
      Karanin uviedol, že k objavu došlo už v roku 2008, keď jeho skupina otvorila hrobku, ktorá podľa pôvodných predpokladov patrila otcovi Ivana VI. - vojvodovi Antonovi Ulrichovi von Braunschweig.
      Súdne preskúmanie pozostatkov zistilo, že ide s "vysokou pravdepodobnosťou" o Ivana VI. Kostra patrila mužovi, ktorý zomrel vo veku zhruba 25 rokov a hrob bol starý najmenej 200 rokov.
      Nejasným ostáva, ako sa jeho telo dostalo do Cholmogory, ktoré je viac ako 1000 kilometrov ďaleko od šlisselburgskej pevnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies