Slovensko kvári počasie: Silný vietor láme stromy a strháva strechy!

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 17:00 • 2 min
Slovensko kvári počasie: Silný vietor láme stromy a strháva strechy!

BRATISLAVA - Slovensko dnes trápi silný vietor a dážď, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi varuje formou viacerých výstrah.

slovakia

left justify in out

V prípade dažďa platí tretí stupeň výstrahy v Prešovskom a Žilinskom kraji, konkrétne v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Tu môže pršať do polnoci z dneška na piatok 16. mája, miestami môže spadnúť 60 až 100 milimetrov zrážok. V Banskobystrickom a Košickom kraji platí výstraha druhého stupňa takisto do dnešnej polnoci. Meteorológovia očakávajú úhrn zrážok 30 až 70 milimetrov.

 

Pred vetrom varuje SHMÚ takisto vo forme tretieho stupňa výstrahy. Tá platí v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji dodnes do 21:00. Vietor môže v tomto prípade fúkať rýchlosťou 25 až 35 metrov za sekundu. V iných častiach krajiny však fúka tiež, meteorológovia vydali druhý aj prvý stupeň výstrahy. Druhý platí v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji takisto do 21:00. Tu vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 22 až 28 metrov za sekundu. Pre okresy Levice, Zlaté Moravce, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detva, Poltár, Lučenec, Michalovce a Sobrance vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa, vietor tu fúka rýchlosťou 18 až 22 metrov za sekundu. Dážď ako aj silný vietor môžu byť pre rôzne aktivity ľudí nebezpečné, mali by byť preto ostražití. 

 

img

 

img

 

Okrem vetra a dažďa však Slovenský hydrometeorologický ústav varuje aj pred povodňami, a to najmä na severe a východe krajiny. Tretí stupeň výstrahy platí v okrese Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča a Sabinov. Rovnako najvyšší stupeň výstrahy platí aj v hornej časti povodia Bodrogu v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Výstraha tohto stupňa platí do piatka 16. mája do 7:00. Pred povodňami by mali byť na pozore aj ľudia v okresoch Ružomberok, Žilina-sever, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Dolný Kubín, Banská Bystrica, Brezno, Revúca, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie na povodí Hornádu, Košice-okolie na povodí Bodvy, Košice a Prešov, výstraha je vydaná zatiaľ do piatkového dopoludnia do 10:00. SHMÚ pred povodňami varuje aj vo forme prvého stupňa, a to v Turčianskych Tepliciach, Martine, Žiline-Rajčanke a v Bytči. Tá platí do piatka do 6:00. Ústav očakáva vzhľadom na dážď a nasýtenosť povodí výrazný vzostup hladín na tokoch. Pri vydaní výstrahy neodporúča využívať toky na rekreačnú plavbu. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

Pre zlú poveternostnú situáciu zasahovali v stredu 14. mája na viacerých miestach aj hasiči. Ako agentúru SITA informovala Bernadeta Múdra z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), hasiči boli na výjazdoch 50-krát pre silný nárazový vietor. Väčšinou odstraňovali spadnuté stromy z chodníkov, ciest či z elektrického vedenia. Na základnej škole v Banskej Štiavnici strhával vietor plechový pás, v Martine spadol strom na tri zaparkované autá a v Zlatých Moravciach odtrhol vietor plech na bytovom dome. Hasiči zasahovali v stredu v Nitrianskom kraji 20-krát, v Košickom 15-krát, deväťkrát v Banskobystrickom, v Prešovskom kraji päťkrát a v Trenčianskom a Žilinskom kraji trikrát.

 

Búrlivý vietor zastavuje železničnú dopravu na viacerých tratiach

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje o prerušení verejnej osobnej železničnej dopravy na viacerých tratiach najmä Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Dôvodom je neprejazdná trať, padajúce stromy z dôvodu silného vetra. Správca železničnej infraštruktúry Železnice SR situáciu operatívne riešia.  ZSSK sa cestujúcim ospravedlňuje za možné spôsobené problémy. 

 

Zastavená doprava:  Ř     doprava úplne zastavená  Ř     pre nezjazdnosť cestných komunikácii nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu

1.    Pohronská Polhora – Tisovec  (16 km) / Banskobystrický kraj 2.    Zlatno – Kokava nad Rimavicou - Utekáč (12 km) / Banskobystrický kraj 3.    Tatranské elektrické železnice / Prešovský kraj Poprad - Starý Smokovec – Štrbské Pleso  (29 km)  Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (6 km) Ozubnicová železnica   Štrba – Štrbské Pleso (5 km)

 

Obmedzená doprava:  Ř     na týchto tratiach sa pre padajúce stromy vyskytujú meškania v desiatkach minút Ř     na tratiach sa očakáva výrazné meškanie vlakov, prípadné odrieknutie až do zajtra

1.    Trať Hronská Dúbrava - Kremnica - Vrútky  (85 km) / Banskobystrický kraj, Žilinský kraj 2.    Trať Banská Bystrica -  Vrútky (75 km) / Banskobystrický kraj, Žilinský kraj 3.    Smolenice – Jablonica ( 14 km) / Trnavský kraj zabezpečená náhradná autobusová doprava, predpokladané meškanie vlakov 20 až 30 min.

 

 

Bratislavský kraj

 

Hasiči zasahovali pre silný vietor v Bratislavskom kraji od rána už dvakrát. Ako agentúru SITA informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru, hasiči zasahovali na Chemickej ulici v Bratislave, kde spadol strom na obytný dom a poškodil jeho fasádu. Na Miletičovej ulici zasahovali pri poškodenom trolejovom vedení. V ostatných častiach Bratislavského kraja zatiaľ nemuseli zasahovať, neevidujú ani žiadnych zranených.

 

Lodná doprava v Gabčíkove je do odvolania pozastavená

Komora Vodného diela Gabčíkovo (VDG) je dnes od 8.00 h uzavretá. Nepremáva ani kompa na prívodnom kanáli medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica. Dôvodom dnešnej odstávky je silný, nárazový vietor, poveternostná situácia sa nezlepšuje. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno. Ako ďalej uviedol, silný vietor ohrozil aj lodnú dopravu na Dunaji, a preto sa uzavrela aj komora VDG. "Lodná doprava je v Gabčíkove do odvolania pozastavená," konštatoval Kyselica.

 

Banskobystrický kraj

 

Hasiči mali do 16. hodiny 54 výjazdov, Zbojská je neprejazdná

Silný vietor počas dnešného dňa bičoval celý Banskobystrický kraj. Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Erik Piater, hasiči v celom kraji mali dnes do 16.00 h až 54 výjazdov. Na zásah vyrážali najmä k popadaným stromom a strhnutým strechám. Vyše 50 hasičov je stále v teréne a pomáha s odstraňovaním následkov víchrice. "Najviac výjazdov bolo v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Revúca, Poltár a Rimavská Sobota," povedal Piater. Silný nárazový vietor lámal stromy a vyvracal ich. Dva staršie stromy dopadli aj na strechu áut v Banskej Bystrici na Hronskom predmestí. Najväčšie problémy sú stále medzi Breznom a Tisovcom, v sedle Zbojská, kde uviazli autá, autobus a aj hasiči. Pre popadané stromy je Zbojská neprejazdná, vozidlá sa odtiaľ nemôžu dostať. Na mieste zasahujú hasiči z B. Bystrice, Brezna, Revúcej a Hnúšte. Najvyšší, 3. stupeň meteorologickej výstrahy pred silným vetrom potrvá v okresoch Banská Bystrica a Brezno až do 21.00 h. Informuje o tom stránka SHMÚ.  

 

Trnavský kraj

 

Hasiči v Trnavskom kraji absolvovali v súvislosti so silným vetrom od stredy popoludnia do dnešného obeda 17 technických zásahov, pri ktorých odstraňovali predovšetkým vyvrátené stromy. Spolu bolo na odstraňovaní následkov silného vetra v akcii 58 hasičov a osemnásť kusov techniky. Silný vietor si našťastie nevyžiadal žiadne zranenia, materiálne škody sú tiež len minimálne. Vietor poškodil aj vedenia obecného rozhlasu a hasiči evidujú aj jeden strhnutý reklamný pútač. Hasiči v okrese Trnava zasahovali po vyčíňaní vetra šesťkrát, ich kolegovia z Galanty majú za sebou päť výjazdov, piešťanskí hasiči štyri a v okrese Dunajská Streda zasahovali hasiči dvakrát. 

 

Nitriansky kraj

 

V Nitrianskom kraji silný vietor lámal stromy a poškodil aj viaceré budovy. Od štvrtka popoludnia do dnešného rána zasahovali hasiči 20-krát. „Išlo hlavne o polámané stromy, ktoré bránili cestnej premávke a v jednom prípade spadnutý strom poškodil auto. Nikto však nebol zranený,“ informoval hovorca nitrianskych krajských hasičov Viliam Pánsky. Ako ďalej uviedol, vietor strhol plechy na strechách dvoch budov. Vyliatie vody z korýt riek v kraji nezaznamenali, keďže v noci nepršalo a podľa hlásení meteorológov to v tejto časti Slovenska nehrozí ani dnes. Stále však platí výstraha 2. a 3. stupňa pred vetrom, severný vietor môže dosiahnuť rýchlosť 20 až 45 km/h, v nárazoch 60 až 110 km/h.

 

Silný vietor ohrozuje kamióny na cestách

V Nitrianskom kraji silný vietor robí problémy predovšetkým v Komárňanskom okrese. „Komárňanskí hasiči počas dňa predovšetkým v popoludňajších hodinách zasahovali pri viacerých prípadoch, keď hrozilo prevrátenie kamiónov na dopravných komunikáciách. O pomoc už požiadali aj novozámockých hasičov,“ informoval hovorca nitrianskych krajských hasičov Viliam Pánsky. Počas dňa mali hasiči v celom kraji približne dvadsať výjazdov, zasahovali pri zlomených stromoch a konároch na cestách a v Šali a v Šuranoch vietor strhol plech a strešnú krytinu.

 

Trenčiansky kraj

 

Hasiči z Trenčianskeho kraja absolvovali od stredy večera (14.5.) do dnešného poludnia celkom štyri výjazdy v súvislosti so silným vetrom. Ako TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík, výjazdy sa týkali uvoľnených plechových striech na domoch a popadaných konárov respektíve stromu na vozovke. Hasiči zasahovali 14. mája v nočných hodinách v obci Kľačno v okrese Prievidza, kde padli konáre stromu na cestu, spadnutý strom z vozovky odstraňovali aj dnes dopoludnia v obci Bošáca v okrese Nové Mesto na Váhom. Silný vietor komplikuje aj situáciu v okrese Trenčín. "V Ivanovciach uvoľnil plechovú strechu na materskej škole, v obci Adamovské Kochanovce na budove detského domova," spresnil Petrík. 

 

Cesta 1/72 medzi Breznom a Tisovcom je uzavretá, spadli tam stromy

Cesta 1/72 medzi Pohronskou Polhorou a Tisovcom je uzatvorená. Ako TASR informoval hovorca Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, na ceste sú popadané stromy. Na mieste zasahujú príslušníci HaZZ z Banskej Bystrice, Brezna, Hnúšte a Revúcej. Cestu do Brezna musel pre nepriaznivú situáciu zrušiť aj primátor Tisovca Peter Mináč. "Niečo podobné som na vlastné oči videl prvýkrát. Pred auto mi medzi salašom Zbojská a Pohronskou Polhorou začali padať stromy, tak som sa musel vrátiť. Silný vietor fúka aj v Tisovci. Už takmer hodinu sme v meste bez dodávky elektrickej energie. Na cestách a chodníkoch sú popadané drobné konáre, ale zatiaľ to nie je situácia, ktorá by vážnejšie ohrozovala majetok alebo zdravie ľudí," doplnil Mináč.

 

Sobrance: Silný vietor strhol v meste viacero striech

Niekoľko striech a stromov neodolalo dnes ráno silnému vetru na území Zemplína. Hasičom na území Košického kraja pribúdajú výjazdy, momentálne zasahujú napríklad v meste Sobrance. Marián Kováč z operačného strediska Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Michalovciach TASR informoval, že silný vietor strhol dnes ráno v Sobranciach plechové strechy dvoch bytových domov, a to na Námestí slobody a Tyršovej ulici. Dodal, že tretiu strechu v Sobranciach na miestnej umeleckej škole poškodil pri páde strom. Ďalší strom neodolal silnému vetru v areáli bývalých Sobraneckých kúpeľov.

      

K zraneniu osôb podľa Kováčových slov pri spomínaných udalostiach v Sobranciach nedošlo. Prudký vietor spôsobuje padanie stromov a konárov na cesty na viacerých miestach Košického kraja. Hasiči mali od stredy (14.5.) do dnešného rána 19 výjazdov, aby odstránili časti stromov, ktoré blokovali cestné komunikácie. Podľa informácií z košického krajského operačného strediska HaZZ výjazdy dosiaľ zahŕňali okresy Košice, Košice okolie, Rožňava, Trebišov a Michalovce.

 

Vysoké Tatry

 

Silný vietor v súčasnosti poškodzuje stromy vo Vysokých Tatrách viac, ako v inom období. Zlé počasie spôsobuje problémy aj zvieratám. "Keby vietor prišiel v jeseni, nenarobil by v tatranskom lese relatívne toľko škody, ako teraz," konštatoval námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) Pavol Fabian.
 

Predmetom jeho obáv sú najmä listnaté dreviny, ktoré sú v týchto dňoch už plne olistené a ktoré nápory vetra poškodzujú v oveľa väčšom rozsahu ako v čase, keď sú bez lístia. Predpokladá, že nemalé škody vietor za sebou zanechá aj v porastoch, ktoré vyschli vďaka lykožrútovi. "Turisti by si mali na tieto dni zvoliť iný program a turistickým chodníkom v TANAP by sa mali kvôli vlastnej bezpečnosti radšej vyhnúť," upozorňuje Fabian.
      

Voda, ktorá vietor v súčasnosti sprevádza, zase poškodzuje lesné cesty a turistické chodníky, a to predovšetkým v ochrannom obvode Habovka v Západných Tatrách. "Tam, kde je to v týchto chvíľach možné, lesníci v jednotlivých ochranných obvodoch našej organizácie odvádzajú vodu údržbou pozdĺžneho odvodnenia a priečnych odrážok tak, aby cesty a chodníky jej prívaly poškodzovali v čo najmenšom rozsahu," zdôraznil Fabian.
      

Nie sú to však podľa neho len stromy, ktoré vietor láme. Ohrozené je aj vtáctvo hniezdiace v korunách stromov. "Vietor im zhadzuje hniezda, v ktorých sú vajcia alebo už vtáčence. Týka sa to nielen spevavcov, ale aj vzácnych druhov dravcov," zdôraznil Fabian s tým, že súčasné chladné májové počasie môže ovplyvniť aj tohtoročnú populáciu diviačej, vysokej a srnčej zveri v TANAP, ktorá v týchto dňoch privádza na svet mláďatá. "Svište pravdepodobne zaliezli späť do nôr. Pohyb v čerstvo napadnutom snehu zvyšujúcom lavínové nebezpečenstvo však budú mať sťažený kamzíky, ktoré rovnako ako vysoká zver v lese, práve teraz rodia mláďatá," dodáva Fabian.
     

Priechodnosť značkovaných turistických chodníkov v území TANAP zabezpečia pracovníci Strediska terénnych služieb a jednotlivých ochranných obvodov ŠL TANAP hneď, ako to poveternostné podmienky v Tatrách umožnia.

 

V Tatrách padajú na cesty stromy

Silný vietor vo Vysokých Tatrách vyvracia stromy na cesty. „Na cestu II/538 medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom spadlo približne desať stromov, pričom jeden z nich zasiahol aj auto. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Hasičom sa už podarilo cestu v jednom jazdnom pruhu uvoľniť,“ povedal pre SITA riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. Cestári v týchto chvíľach uvoľňujú cestu od popadaných stromov, aby bola prejazdná v plnom profile. Stromy padajú aj na cestu II/537 medzi Podbanským a Štrbským Plesom, ktorá zostala dočasne taktiež neprejazdná. Oblasť Vysokých Tatier je podľa Barillu momentálne najviac skúšaným regiónom. V okresoch Kežmarok a Levoča zaznamenali cestári len niekoľko spadnutých stromov. Častejšie odstraňujú z ciest popadané konáre. Všetky cesty v týchto okresoch sú však prejazdné. Podobná situácia je aj v okrese Poprad, s výnimkou Vysokých Tatier. Cestárom začína spôsobovať problémy aj voda, ktorá nestíha odtekať.

 

Cesty v oblasti Štrbského plesa zatvorili

Situácia na cestách v oblasti Vysokých Tatier sa komplikuje. Polícia uzavrela cesty II/538 Štrbské Pleso – Tatranská Štrba a cestu II/537 Štrbské Pleso - Vyšne Hágy. „Medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom spadli stromy aj na dve autá. Presný počet spadnutých stromov momentálne nie je možné určiť,“ povedal pre SITA riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. Popadané stromy dočasne zablokovali dopravu aj medzi obcami Brutovce a Oľšavica v okrese Levoča. Tu spadli na cestu štyri stromy. Cesta je už prejazdná v jednom jazdnom pruhu, cestári momentálne pracujú na uvoľnení celej cesty. Stromy padajú na cesty aj v oblasti Liptovskej Tepličky. Tu si s nimi zatiaľ poradila obec.

 

Cesta medzi Hranovnicou a Vernárom je neprejazdná

K viacerým neprejazdným úsekom vo Vysokých Tatrách sa zaradila aj cesta I/67 medzi obcou Hranovnica a Vernár. Popadané stromy sú od Hranovnického plesa smerom k obci Vernár. „Len na úseku, kde sme dovideli, bolo spadnutých približne 40 stromov. Naša technika už nepostačuje na to, aby sme dokázali odstrániť popadané stromy,“ povedal pre SITA riaditeľ správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. Keďže ide o cestu prvej triedy, na sprejazdnení tohto úseku budú regionálni cestári spolupracovať aj so Slovenskou správou ciest. V oblasti naďalej fúka silný vietor, ktorý ohrozuje pracujúcich cestárov. Neprejazdná je aj cesta tretej triedy medzi Bijacovcami a Vyšným Slavkovom. Túto cestu sa cestári pokúšali niekoľkokrát uvoľniť od spadnutých stromov, tie však padajú naďalej. Aj v záujme bezpečnosti zasahujúcich zložiek túto cestu radšej uzavreli. V prácach budú cestári pokračovať až po utíšení vetra.

 

Košický kraj

 

Hasiči v Košickom kraji majú plné ruky práce s popadanými stromami a konármi následkom silného vetra, ktoré čoraz viac komplikujú cestnú dopravu. Od dnešného rána do poludnia na ich odstraňovanie z cestných komunikácií absolvovali vyše 30 výjazdov. Najviac zásahov hasičov si vyžiadali okresy Košice, Košice okolie, Rožňava či Michalovce. Stromy padajú vo väčšom množstve v úseku cesty II/547 - kopec Jahodná pri Košiciach, čo spôsobuje neprejazdnosť pre autá. "Máme problém s Jahodnou. Vždy, keď to naši prerežú, tak popadajú ďalšie stromy, to je najväčší problém," uviedol na poludnie pre TASR krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) upozorňuje vodičov na padanie stromov na vozovky, ako aj na prebiehajúce práce na ich odstraňovaní. Vodičov žiada o zvýšenú pozornosť najmä pri prejazde lesnými úsekmi. 

 

"Odporúčame vodičom maximálne zvýšiť pozornosť alebo sa vyhnúť prechodu cez horské priechody v okrese Spišská Nová Ves a Gelnica, a to najmä na ceste II/547 - Folkmarský kopec, II/533 - Grajnár a Suľová, II/549 - Úhorná - Pačanský kopec a II/548 - Štós – hranica okresov Košice okolie/Spišská Nová Ves," uviedla SC KSK na svojej webstránke. Cesta II/533 - Gemerská Poloma – horský priechod Súľová – Hnilec bola na poludnie až do odvolania neprejazdná pre všetku dopravu. Rovnako neprejazdný bol aj úsek II/547 - Folkmarský kopec. Pre popadané stromy je v okrese Rožňava až do odvolania uzavretá cesta III. triedy v katastri obce Gemerská Poloma, smer Spišská Nová Ves. Na vozovku tu spadlo približne 20 stromov. V okrese Košice-okolie je pre popadané stromy uzatvorený horsky priechod Jahodná. Neprejazdná a uzavretá je aj cesta druhej triedy II/549 - Úhorná – Krásnohorské Podhradie - Uhornianský kopec. Neprejazdné sú aj cesty II. triedy cez horský priechod Grajnár a Folkmársky kopec. Uzavretá a neprejazdná je momentálne aj cesta II. triedy cez horský priechod Súľová od obce Hnilec a rovnako aj od obce Gemerská Poloma. O 13:30 o tom informovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja. Pre popadané stromy sú neprejazdné a uzavreté cesty III. triedy: Markuška – Brdárka, Rochovce – Čierna Lehota. Uzavretá je cesta Háj – Hačava pre popadané stromy a zosunuté kamene. Vyvrátené stromy obmedzujú premávku v okolí obci Rešica, Buzica, Nováčany, Rudník a Zlatá Idka.

 

Cestári neodporúčajú jazdu autom cez horské priechody

V Košickom kraji je ešte stále neprejazdných jedenásť úsekov ciest druhej a tretej triedy vedúcich cez horské priechody na Spiši a v Gemeri. „Vzhľadom na to, že na celom území kraja fúka silný vietor, je možné očakávať ďalšie padanie stromov na vozovku, preto žiadame vodičov o zvýšenú pozornosť najmä pri prejazde lesnými úsekmi,“ vyzýva Správa ciest KSK. Správa ciest KSK odporúča vodičom, aby sa vyhli cestám cez horské priechody v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Rožňava, najmä ceste cez Folkmársky kopec, Grajnár, Súľovú, Pačanský kopec a Štósky kopec. 

Podľa poslednej aktualizovanej informácie Správy ciest KSK sú stále neprejazdné cesty druhej triedy v úseku Gočaltovo – Hrádok, z Uhornej cez Pačanský kopec do Krásnohorského Podhradia, horský priechod Jahodná a horský priechod Súľová. 

Folkmársky kopec je momentálne prejazdný, no hrozí, že na vozovku spadnú ďalšie stromy. Správa ciest KSK vystríha pred padajúcimi stromami na Pačanskom kopci aj na Štóskom kopci. Cestári už zlikvidovali popadané stromy a cesta cez Grajnár je momentálne prejazdná. S obmedzeniami je prejazdná cesta v Stratenej, cesta Obišovce – Ruské Pekľany. 

 

Počasie odstavilo košické mestské fontány

Pracovníci Správy mestskej zelene Košice museli dnes pre silný vietor odstaviť všetky mestské fontány, vrátane tej v Mestskom parku. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová. Fontány budú opätovne spustené až po zlepšení počasia. Problémy robí aj potôčik na Hlavnej ulici, nafúkané lístie i odpad zabraňujú prietoku vody, ktorá sa začína vylievať do okolie. .

 

Silný vietor v Košiciach láme a vyvracia stromy. Ako informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov, majú plné ruky práce v meste i okrese Košice-okolie. Napríklad na Ulici výstavby spadol strom na tri autá, na Južnej triede na dve. Hasiči ich nemôžu odstrániť, kým udalosť nezdokumentujú, aby si mohli majitelia vozidiel u poisťovne uplatniť náhradu škody.

 

Správa mestskej zelene odstraňuje desiatky spadnutých stromov

Správa mestskej zelene (SMsZ) prijala dnes 50 hlásení o spadnutých stromoch v Košiciach v dôsledku silného vetra. Hlásenia prichádzajú priebežne od občanov, polície či miestnych úradov. Stromy a konáre odstraňujú pracovníci z pozemkov, ktoré má organizácia v správe a z areálov základných a materských škôl v správe mesta Košice. "Na odstraňovanie následkov veternej kalamity je nasadený maximálny počet zamestnancov organizácie, ako aj techniky. Uprednostňujeme odstraňovanie stromov, ktoré sú na komunikáciách, na vozidlách, jednoducho, prvé miesto majú prípady, v ktorých ide o ohrozenie života, spojazdnenie komunikácií, škody na majetku a až následne riešime stromy, ktoré sú na voľných plochách a nehrozí priame nebezpečenstvo úrazu," informovala námestníčka SMsZ v Košiciach Marta Popríková. Spílené drevo sa zatiaľ ukladá na voľné plochy, odvoz bude zabezpečovaný až po skončení kalamity. Drevný odpad odvezú do záhrady Bernátovce a použije sa na kompostovanie, resp. hrubé kmene stromov na predaj ako palivové drevo.

 

Cestu z Čermeľa na Jahodnú pre padajúce stromy uzavreli

Cesta z košického Čermeľa až po Jahodnú je od 17.00 h pre padajúce stromy až do odvolania uzavretá. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová. V oblasti Jahodnej silný vietor počas celého dňa láme a vyvracia stromy.

 

Na území Zemplína už stromy pod náporom vetra nepadajú

Na území Zemplína sa situácia v súvislosti s padajúcimi stromami dnes popoludní upokojila. Prítomnosť hasičov v teréne nateraz nie je potrebná. Vranovskí hasiči dnes odstraňovali popadané stromy a konáre z ciest vo Vranove nad Topľou a pri obciach Košarovce, Nižný Hrabovec a Žalobín. Naposledy smerovali po 13.00 h k Nižnému Hrabovcu, kde zablokoval cestu 1. triedy padnutý strom väčších rozmerov. Na území Humenského okresu zasahovali hasiči od rána na štyroch miestach. V Snine odpratali z cesty dva stromy a v Medzilaboreckom okrese pomáhali pri odstraňovaní drevín v štyroch prípadoch. V Medzilaborciach zároveň asistovali pri zabezpečovaní striech miestneho hotela a garáží, ktoré poškodil nárazový vietor. Veterné počasie dnes narobilo problémy aj v Sobranciach. Hasiči pomáhali dopoludnia pri zabezpečení striech bytových domov na Tyršovej ulici a na Námestí slobody. Na Tyršovu ulicu sa vrátili popoludní opätovne. Vietor tu poškodil strechu ďalšieho bytového domu. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) ju pomohli zabezpečiť a krátko pred 14.30 h sa vrátili na základňu. "Od rána zasahovali naši príslušníci v okresoch Sobrance a Michalovce pri šiestich spadnutých stromoch. Momentálne nám tu vietor už problémy nerobí," informoval TASR Marián Kováč z Operačného strediska Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach. Na Zemplíne momentálne prší. Z regiónu zatiaľ hlásenia o komplikáciách spôsobených zrážkami neprichádzajú.

 

Žilinský kraj

 

Popadané stromy hlásia cestári na Orave a Liptove

Cestári v Žilinskom kraji hlásia popadané stromy a neprejazdné cesty najmä na Orave a Liptove. „Z dôvodu silného nárazového vetra došlo na viacerých úsekoch ku kalamitnej situácii, na základe ktorej Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja pristúpila k uzatvoreniu týchto ciest,“ informovala hovorkyňa kraja Hana Danová. Krajská správa ciest uzavrela cesty I/72 na Čertovicu a II/537 na Podbanské, cestu II/584 medzi Zubercom a Liptovskými Matiašovcami a cesty tretej triedy v Partizánskej Lupči a medzi Oravským Podzámkom a Pribišom. „V ostatných regiónoch majú pracovníci Správy ciest ŽSK zvýšenú pohotovosť,“ dodala Danová.

 

Prešovský kraj

 

Hasiči v Prešovskom kraji mali dnes doobeda 25 výjazdov, zväčša k vyvráteným stromom. Silný vietor sťažoval život obyvateľom na celom území. Nesúvislý dážď však nespôsobil vyliatie riek. V kraji spadlo od rána 30 – 70 milimetrov zrážok. Agentúre SITA poskytol informácie prednosta Okresného úradu v Prešove Vladimír Jánošík. Podľa jeho slov padajúce stromy narobili škody hlavne na rodinných domoch. Poškodené strechy majú občania v Humennom, Snine a v okrese Prešov v obciach Mirkovce a Záborské.

 

V Prešove bola krátko výluka trolejbusovej trate v mestskej časti Solivar, kde na trolejbusové vedenie na Solivarskej ulici spadol krátko pred 12:00 strom. Trolejbusová doprava na tomto úseku istý čas nefungovala. Riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov Peter Janus pre agentúru SITA uviedol, že poruchu sa im podarilo rýchlo odstrániť a trolejbusy už jazdia podľa harmonogramu. 

 

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove o 12:30 vydalo informáciu, že cesty 2/538 Štrbské Pleso – Štrba a 2/537 Štrbské Pleso – Vyšne Hágy sú uzavreté pre padajúce stromy. Polícia žiada vodičov, aby sa týmto cestám vyhli.

 

Popadané stromy dnes naplno zamestnávajú aj hasičov na území Zemplína

Odstraňovanie popadaných stromov a ulomených konárov z povrchov ciest zamestnáva od dnešného rána hasičov aj na území Zemplína. Dopoludnia zasahovali aj pri viacerých strhnutých strechách. Vranovskí hasiči doteraz odpratali dreviny, ktoré zasahovali do cestných komunikácií medzi Strážskym a Nižným Hrabovcom, vo Vranove nad Topľou a pred chvíľou ich povolali pre popadané stromy aj do obcí Girovce a Žalobín. Príslušníkov Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Humenného povolali dnes dopoludnia do obce Osadné, kde popadali stromy na elektrické vedenie, ako aj jednu z plynových prípojok. Na mieste teda okrem hasičov zasahovali i plynári a elektrikári. K úniku plynu však nedošlo.

 

Stromy a konáre, ktoré neodolali silnému vetru, dnes odstraňovali z ciest hasiči aj v Medzilaborciach a pri neďalekom Krásnom Brode. Zmienené udalosti sa zaobišli bez zranení či vyšších škôd. Vietor v meste Sobrance však napáchal škody väčšieho rozsahu. Z bytových domov na Tyršovej ulici a Námestí slobody ráno strhol plechové strechy. Marián Kováč z Operačného strediska Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach TASR informoval, že tretiu strechu v Sobranciach na miestnej umeleckej škole poškodil pri páde strom. Ďalšie stromy neodolali silnému vetru na Hollého ulici a pri areáli bývalých Sobranských kúpeľov smerom na obec Baškovce.

 

K popadaným stromom smerovali dopoludnia hasiči aj do Strážskeho a k obci Vyšné Nemecké na slovensko-ukrajinskom pohraničí. Naposledy zasahovali pri spadnutom strome medzi Starým a Zbudzou v okrese Michalovce. 

 

Horský priechod Zbojská je pre popadané stromy neprejazdný

Horský priechod Zbojská medzi Breznom a Tisovcom v okrese Rimavská Sobota je aktuálne pre popadané stromy neprejazdný. Pri odstraňovaní stromov z vozovky tam zasahujú hasiči z Banskej Bystrice, Brezna, Revúcej a Hnúšte. Agentúru SITA o tom informoval banskobystrický krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru Erik Piater.

 

V obci vyhlásili 1. stupeň povodňovej aktivity, hladiny potokov stúpajú

V obci Ždiar vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity. Starosta Pavol Bekeš pre TASR uviedol, že od 14.00 h tam stále prší a dvíhajú sa hladiny miestnych potokov. Je teda podľa neho predpoklad, že čoskoro sa zmení na 2. stupeň povodňovej aktivity.
      

„Teraz zasadla povodňová komisia, máme naplnené všetky priekopy, všetky potoky sú na brehovej čiare, začíname vrecovať najkritickejšie miesta, aby nepretrhlo hrádzu a nezatopilo domy a záhrady. Obyvatelia ma už informovali, že už ani kanalizácia nestíha, voda tečie po ulici a začína zatápať garáže,“ objasnil Bekeš.
      

Situácia v okrese Poprad je naďalej veľmi zlá, momentálne sú už neprejazdné aj ďalšie úseky ciest. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že kvôli popadaným stromom je momentálne neprejazdná cesta 2/537 medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou a cesta medzi Starou Lesnou a Tatranskou Lomnicou. Uzavretá je tiež cesta 1/18 pod Spišským hradom v okrese Levoča. Vo Vysokých Tatrách ostávajú neprejazdné aj úseky Štrbské Pleso – Podbanské a Štrbské Pleso - Vyšné Hágy.

 

Na cintoríne v Poprade-Veľkej spadli stromy

Mesto Poprad dočasne uzavrelo všetky cintoríny. „Na cintoríne v Poprade-Veľkej spadli stromy. Z dôvodu bezpečnosti sme sa rozhodli dočasne uzavrieť všetky cintoríny v meste,“ informoval SITA hovorca mesta Marián Galajda. Zatvorené tak zostanú cintoríny v mestských častiach Veľká, Spišská Sobota, Matejovce i Stráže. Silný vietor vyvracal stromy aj v areáli gymnázia na Kukučínovej ulici. Ojedinele spadnuté stromy sú aj v iných častiach mesta.

 

Vietor aj naďalej vyčíňa na cestách pod Tatrami. Podľa informácie z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove je dočasne neprejazdná cesta I/18 pod Spišským hradom. Neprejazdné sú aj cesty II/537 medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou a úsek medzi Starou Lesnou a Tatranskou Lomnicou. Dôvodom sú popadané stromy.

 

Vietor strhol strechu na budove okresného riaditeľstva polície

Situácia v Prešovskom kraji sa ani večer neupokojila, podľa hasičov sa komplikuje tým, že sa zdvíhajú hladiny riek a potokov. Okolo 17.00 h strhol vietor i strechu na budove Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni. Ako pre TASR potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Vravec, na streche policajnej budovy aj napriek nepriaznivému počasiu pracujú hasiči. Od dnešného skorého rána si poveternostná situácia v kraji vyžiadala približne 70 výjazdov hasičov.

 

Na D1 je prevrátený kamión

Polícia upozorňuje vodičov na dopravné obmedzenie na diaľnici D1 v úseku Važec - Štrba v smere na Poprad, je tam prevrátený kamión. Agentúru SITA informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Polícia vyzýva vodičov, aby v spomínanom úseku znížili rýchlosť a zvýšili opatrnosť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies