Pozor na lavíny: V Tatrách trvá mierne, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 19 Marec 2016, 12:48 • 2 min
Pozor na lavíny: V Tatrách trvá mierne, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá od nadmorskej výšky 1600 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Vo Fatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo - 1. stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Vietor vytvoril na závetriach, pod nástupmi do stien a v terénnych depresiách najvyšších polôh nebezpečné preveje, dosky a vankúše, ktoré nie sú dostatočne previazané so starou tvrdou snehovou pokrývkou. Rozmiestnenie týchto nebezpečných útvarov je nepravidelné a k uvoľneniu lavín môže dôjsť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky a tiež pri oťažení snehovej pokrývky. Možné sú malé, ale aj stredne veľké spontánne lavíny a tiež uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín na slnkom osvietených svahoch.

 

V noci sa počasie na horách zmenilo. Po krásnych slnečných dňoch je zamračené a hmlisto, v Tatrách na mnohých miestach slabo snežilo. Ochladilo sa na -15 až -1 stupeň Celzia a hlavne v Tatrách fúkal prudký, prevažne severozápadný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval silu víchrice. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do niekoľkých centimetrov nového snehu. Nový a voľný sneh z predchádzajúcej periódy sneženia je v teréne rozmiestnený veľmi nerovnomerne a nie je ešte dobre zviazaný so starým podkladom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies