Pozor na kliešte, opäť na nás útočia

NETKY.SK • 18 Máj 2013, 14:40 • 2 min
Pozor na kliešte, opäť na nás útočia

S nástupom teplého a vlhkého počasia sa v prírode zaaktivovali opäť kliešte. Ich poštípanie je nebezpečné nielen pre človeka, ale aj pre našich chlpatých miláčikov. Je preto nevyhnutné, aby sme sa my, ale aj naši štvornohý priatelia chránili pred uštipnutím tohto nepríjemného živočícha.

slovakia

left justify in out

Pre človeka je kliešť obzvlášť nebezpečný. Jeho poštípanie môže spôsobiť kliešťový zápal mozgu, lymskú boreliózu , alebo anaplazmiozu. Odborníci upozorňujú , aby sme sa pri prechádzkach v prírode chránili vhodným oblečením a chemickými prípravkami na odpudzovanie hmyzu. Ale pozor, ani pohyb v meste nie je úplne bezpečný. Kliešť prežije aj v mestských parkoch a na sídliskách.

Najznámejšie ochorenie, ktoré prenáša kliešť je kliešťová encefalitída. Je to zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán. Toto ochorenie má dvojfázový priebeh , pričom prvá fáza pripomína chrípku. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, paralýza a môže nastáť aj smrť. Ako prevenciu pred uštipnutím kliešťa je očkovanie.

Veľmi dôležité je kliešťa čo najskôr a správne odstrániť.

Pred odstránením ho polejte nejakou dezinfekciou , najlepšie s obsahom alkoholu. Môžete použiť aj kolínsku , parfum, prípadne nejaký alkoholický nápoj. Kliešťa uchopte pinzetou čo najbližšie pri koži a miernym ťahom sa ho pokúste vytiahnuť. Následne ranu dezinfikujte. Ak sa stane, že časť kliešťa ostane v koži, nepanikárte , naneste na ranu masť s antibiotickými účinkami , prípadne vyhľadajte lekára, ktorý kliešťa odborne a sterilne odstráni.

Pre domáce zvieratá je vhodné, aby sme ich pred sezónou kliešťov, ktorá trvá od apríla do októbra opatrili dezinfekčným obojkom. Vhodné je tiež pri návšteve zverolekára požiadať ho o ošetrenie zvieraťa špeciálnym roztokom proti kliešťom.  

Treba sa mať na pozore, ale príjemné prechádzky v prírode si v tomto ročnom období nenechajte ujsť.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies